Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВАСУ від 11.08.2015 року у справі №737/195/15-а

Постанова ВАСУ від 11.08.2015 року у справі №737/195/15-а

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 132

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 серпня 2015 року м. Київ К/800/24546/15

Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:

головуючого Донця О.Є.,

суддів: Васильченко Н.В.,

Логвиненка А.О.,

розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області на постанову Куликівського районного суду Чернігівської області від 08.04.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 13.05.2015 року у справі за позовом ОСОБА_2 до управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и л а:

У березні 2015 року ОСОБА_2 звернулася до Куликівського районного суду Чернігівської області з позовом до управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області про визнання дій неправомірними та зобов'язання вчинити певні дії, в якому просила:

- зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі

Чернігівської області здійснити перерахунок з 09.11.2009 року щомісячної пенсії як державному службовцю, з урахуванням в заробітній платі сум матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати, визначених в довідці управління соціального захисту населення райдержадміністрації Куликівського району Чернігівської області від 23.02.2015 року № 2, відповідно до норм законодавства, що діяло на дату призначення їй пенсії;

- зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області здійснити з 09.11.2009 року виплату щомісячної пенсії як державному службовцю, з урахуванням в заробітній платі сум матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати, визначених в довідці управління соціального захисту населення райдержадміністрації Куликівського району Чернігівської області від 23.02.2015 року № 2, відповідно до норм законодавства, що діяло на дату призначення пенсії, з урахуванням раніше проведених виплат.

Постановою Куликівського районного суду Чернігівської області від 08.04.2015 року позовні вимоги ОСОБА_2 було задоволено. Визнано неправомірними дії управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області щодо відмови у врахуванні при призначенні та виплаті пенсії ОСОБА_2 як державному службовцю даних, викладених у довідці управління соціального захисту населення Куликівської районної державної адміністрації Чернігівської області від 23.02.2015 року № 2. Зобов'язано управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області здійснити перерахунок та виплату, починаючи з 09.11.2009 року щомісячної пенсії ОСОБА_2 як державному службовцю з урахуванням в заробітну плату, з якої обчислювалась пенсія, сум матеріальної допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань та індексації заробітної плати, зазначених в довідці управління соціального захисту населення Куликівської районної державної адміністрації Чернігівської області від 23.02.2015 року № 2, відповідно до норм законодавства, що діяло на дату призначення пенсії, з урахуванням раніше проведених виплат.

Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 13.05.2015 року апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області було залишено без задоволення, а постанову Куликівського районного суду Чернігівської області від 08.04.2015 року - без змін.

У касаційній скарзі управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області, не погоджуючись з даними рішеннями, посилаючись на допущені судами порушення норм матеріального права, просить скасувати постанову Куликівського районного суду Чернігівської області від 08.04.2015 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 13.05.2015 року та ухвалити нову постанову, якою відмовити ОСОБА_2 у задоволенні позовних вимог.

Перевіривши наведені в касаційній скарзі доводи, рішення судів щодо правильності застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що ОСОБА_2 призначено пенсія як державному службовцю за віком з 09.11.2009 року. Призначаючи пенсію як державному службовцю, управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області не врахувало при розрахунку доходу для обчислення пенсії суми матеріальної допомоги на оздоровлення, допомоги на вирішення соціально-побутових питань, а також індексації заробітної плати, з яких відраховувалися внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Про наявність виплат, які не були включені до заробітної плати при нарахуванні пенсії позивачці стало відомо лише 23.02.2015 року, коли вона отримала довідку від 23.02.2015 року № 2.

26.02.2015 року ОСОБА_2 звернулася до управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області із заявою про перерахунок пенсії за віком відповідно до Закону України «Про державну службу», з включенням до заробітку для обчислення пенсії сум матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, матеріальної допомоги на оздоровлення та індексації заробітної плати.

Листом від 05.03.2015 № 447/05 управління Пенсійного фонду України в Куликівському районі Чернігівської області відмовило позивачці у задоволенні заяви про перерахунок пенсії, посилаючись на відсутність правових підстав для врахування сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, матеріальної допомоги на оздоровлення та індексації заробітної плати в заробітну плату для призначення пенсії, відповідно до Закону України «Про державну службу».

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону України «Про оплату праці», заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Статтею 2 Закону України «Про оплату праці» передбачено структуру заробітної плати, до якої входять: основна та додаткова заробітна плата, а також заохочувальні та компенсаційні виплати.

Згідно із частиною 2 статті 33 Закону України «Про державну службу», заробітна плата державних службовців складається з посадових окладів, премій, доплати за ранги, надбавки за вислугу років на державній службі та інших надбавок.

Відповідно до статті 371 Закону України «Про державну службу», у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям, а також у зв'язку із набуттям особою права на пенсійне забезпечення державного службовця за цим Законом відповідно здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій.

Перерахунок пенсії здійснюється виходячи із сум заробітної плати, на які нараховуються страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування працюючого державного службовця відповідної посади та рангу на момент виникнення права на перерахунок пенсії.

Аналіз наведених положень дає підстави для висновку про те, що матеріальна допомога на оздоровлення, допомога для вирішення соціально-побутових питань та індексація входять до системи оплати праці державного службовця.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст