Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 13.05.2018 року у справі №500/2824/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 13.05.2018 року у справі №500/2824/16-ц

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 495

Постанова

Іменем України

30 липня 2020 року

м. Київ

справа № 500/2824/16-ц

провадження № 61-20447св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Крата В. І.,

суддів: Дундар І. О. (суддя-доповідач), Журавель В. І., Краснощокова Є. В., Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - фермерське господарство «Стоянов А. А.»,

відповідачі: фермерське господарство «Дінекс-Аро», ОСОБА_1 ,

розглянув у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу фермерського господарства «Стоянов А. А.» на постанову апеляційного суду Одеської області від 31 січня 2018 року у складі колегії суддів: Черевка П. М., Громіка Р. Д., Драгомерецького М. М.,

ВСТАНОВИВ:

Історія справи

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2016 року фермерське господарство «Стоянов А. А.» (далі - ФГ «Стоянов А.А.») звернулося з позовом до фермерського господарства «Дінекс-Аро» (далі - ФГ «Дінекс-Агро»), ОСОБА_1 про визнання недійсним договору оренди.

Позов мотивований тим, що 04 січня 2011 року з відповідачем ОСОБА_1 був укладений договір оренди належної позивачеві на праві власності земельної ділянки загальною площею 2,61 гектарів. Строк дії договору становить десять років, тобто до 04 січня 2021 року. Разом із тим державна реєстрація договору не була проведена через зміни у законодавстві, але земельна ділянка була належним чином передана та оброблюється фермерським господарством « Стоянов А. А. », договір до цього часу не розірваний та не скасований.

01 вересня 2014 року відповідачі уклали між собою договір оренди на ту ж саму земельну ділянку, у зв`язку із чим просив визнати недійсним договір оренди, укладений між ОСОБА_1 та ФГ «Дінекс-Агро» щодо земельної ділянки загальною площею 2,61 гектарів та скасувати державну реєстрацію права оренди земельної ділянки ФГ «Дінекс-Агро», що виникло на підставі договору оренди землі від 01 вересня 2014 року, укладеного між ОСОБА_1 та ФГ «Дінекс-Агро».

Короткий зміст судового рішення першої інстанції

Рішенням Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 22 березня 2017 року визнано недійсним договір оренди від 01 вересня 2014 року, укладений між ОСОБА_1 та ФГ «Дінекс-Агро» щодо земельної ділянки загальною площею 2,61 гектарів. Скасовано державну реєстрацію права оренди від 01 вересня 2014 року, укладений між ОСОБА_1 та ФГ «Дінекс-Агро» щодо земельної ділянки загальною площею 2,61 гектарів.

Рішення суду першої інстанції мотивовано тим, що при укладенні договору між відповідачами 04 січня 2011 року порушені вимоги статті 24 Закону України «Про оренду землі» в частині перешкоди позивачеві користування земельною ділянкою за договором оренди від 01 вересня 2014 року, строк дії якого не закінчився. Земельна ділянка, яка є предметом договору оренди, до цього часу відповідачеві не передана та використовується позивачем. Тому, договір оренди, укладений на земельну ділянку, яка вже використовується на підставі укладеного між сторонами договору визнається недійсним, що тягне за собою скасування державної реєстрації.

Короткий зміст рішення суду апеляційної інстанції

Постановою апеляційного суду Одеської області від 31 січня 2018 року апеляційну скаргу представника ФГ «Дінекс-Агро» - Леснічевського Р. Г. задоволено.

Рішення Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області від 22 березня 2017 року скасовано.

У задоволенні позову ФГ «Стоянов А . А.» до ФГ «Дінекс-Агро», ОСОБА_1 відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст