Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 15.12.2019 року у справі №646/1902/18

Ухвала КЦС ВП від 15.12.2019 року у справі №646/1902/18

05.11.2020
Автор:
Переглядів : 164

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа № 646/1902/18

провадження № 61-19211св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду: Фаловської І. М. (суддя-доповідач), Грушицького А. І., Литвиненко І. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Комунальне некомерційне підприємство «Міська поліклініка № 25» Харківської міської ради,

третя особа - ОСОБА_2

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Червонозаводського районного суду міста Харкова від 10 січня 2019 року в складі судді Єжова В. А. та постанову Харківського апеляційного суду

від 28 серпня 2019 року в складі колегії суддів: Овсяннікової А. І.,

Коваленко І. П., Сащенко І. С.

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 2 розділу II «;Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 15 січня 2020 року № 460-IX «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ» (далі - Закон № 460-IX) касаційні скарги на судові рішення, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У березні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Комунального некомерційного підприємства «Міська поліклініка № 25» Харківської міської ради (далі - КНП «МП № 25» ХМР), третя особа -

ОСОБА_2 , про поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Позовна заява мотивована тим, що ОСОБА_1 у відповідача працював

з 1985 року на різних посадах, а 01 лютого 1990 року його переведено на посаду лікаря-терапевта ультразвукової діагностики.

Вказував, що 02 березня 2018 року його звільнено з роботи у зв`язку із скороченням штату на підставі пункту 1 частини першої статті 40 КЗпП України.

При звільненні були порушені вимоги пункту 1 частини першої статті 40,

42 КЗпП України. Так, у наказі про звільнення відсутня мотивована частина наказу про причини скорочення штату та звільнення. Ніяких змін в організації праці у відповідача не було, фактично причиною звільнення позивача

була непридатність апарата ультразвукової діагностики (далі - УЗД). Вини позивача у тому, що апарат УЗД, на якому він працював, став несправним, немає.

Вказував, що відповідачем не застосовано положення законодавства про переважне право на залишення на роботі, яке надається працівникам з більш високою кваліфікацією та продуктивністю праці. Звільнення у зв`язку зі скороченням чисельності або штату працівників стосується не тільки позивача, але й інших лікарів, працюючих на апараті УЗД.

Зазначав, що він працював у відповідача понад 32 роки лікарем, а стаж його роботи за фахом лікаря ультразвукової діагностики складає понад 27 років. Свою роботу позивач виконував сумлінно, дисциплінарних стягнень не мав.

На підставі викладеного ОСОБА_1 , з урахуванням уточнених позовних вимог, просив: поновити його на роботі на посаді лікаря з ультразвукової діагностики КНП «МП № 25» ХМР; зобов`язати відповідача скасувати наказ про звільнення від 02 березня 2018 року; стягнути з КНП «МП № 25» ХМР середній заробіток за весь час вимушеного прогулу в розмірі 19 325,04 грн.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст