Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 27.01.2019 року у справі №272/749/17

Ухвала КЦС ВП від 27.01.2019 року у справі №272/749/17

04.11.2020
Автор:
Переглядів : 190

Постанова

Іменем України

30 червня 2020 року

м. Київ

справа № 272/749/17

провадження № 61-503св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Крата В. І. (суддя-доповідач), Дундар І. О., Краснощокова Є. В.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Державна казначейська служба України,

треті особи: прокуратура Житомирської області, Головне управління Національної поліції України в Житомирській області,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу заступника прокурора Житомирської області на постанову Житомирського апеляційного суду від 19 листопада 2018 року в складі колегії суддів: Коломієць О. С., Талько О. Б., Шевчук А. М.,

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

У липні 2017 року ОСОБА_1 звернувся з позовом до Державної казначейської служби України, треті особи: прокуратура Житомирської області, головне управління Національної поліції України в Житомирській області, про відшкодування шкоди, завданої неправомірними діями органів досудового розслідування, прокуратури та суду.

Позов обґрунтований тим, що протягом 1996-2014 років органами досудового розслідування та судом проти ОСОБА_1 велася та розглядалася кримінальна справа за частиною другою статті 215, частиною другою статті 111 КК України (1960 року), досудове розслідування у якій неодноразово зупинялось, закривалось, потім знову відкривалось. 18 листопада 2014 року слідчим СВ Андрушівського РВ УМВС України в Житомирській області винесено постанову про закриття кримінального провадження за відсутністю складу злочину. Вказаними незаконними діями органів слідства та суду позивачу завдані моральні страждання, що призвели до порушення нормальних життєвих зв`язків, оскільки він проживає в селі по сусідству з потерпілим від ДТП ОСОБА_2 . Тривале кримінальне розслідування, яке тривало 223 місяці та судові процеси, на які викликалися односельчани як свідки, вплинули на створення атмосфера недовіри до позивача. В результаті чого позивач втратив нормальні життєві стосунки з односельчанами. Все це зумовило додаткові моральні страждання, які не давали змоги нормально жити, працювати і підтримувати належні сімейні стосунки. Окрім того, моральні страждання завдавало постійне тривале знаходження під страхом засудження за злочин, якого він не вчиняв. Крім того, позивач поніс додаткові витрати на правову допомогу.

ОСОБА_1 просив стягнути з Державної казначейської служби України моральну шкоду в розмірі 830 229 грн та 7 500 грн на відшкодування правової допомоги.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Андрушівського районного суду Житомирської області в складі судді: Чуб І. А., від 10 травня 2018 року ОСОБА_1 задоволено частково. Стягнуто з Державної казначейської служби України за рахунок коштів Державного бюджету України шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку на користь ОСОБА_1 250 000,00 грн у рахунок відшкодування моральної шкоди, завданої незаконними діями органів досудового розслідування, прокуратури і суду та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 2 000,00 грн.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст