Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 19.12.2019 року у справі №310/3195/18

Ухвала КЦС ВП від 19.12.2019 року у справі №310/3195/18

20.10.2020
Автор:
Переглядів : 187

Постанова

Іменем України

29 липня 2020 року

м. Київ

справа № 310/3195/18

провадження № 61-22340св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Сімоненко В. М. (суддя-доповідач),

суддів: Калараша А. А., Мартєва С. Ю., Петрова Є. В.,

Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

представник позивача - ОСОБА_2 ,

відповідач - ОСОБА_3 ,

третя особа- орган опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 , яка подана представником ОСОБА_2 , на заочне рішення Бердянського міськрайонного суду Запорізької області від 02 квітня 2019 року у складі судді Черткової Н. І., та постанову Запорізького апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року в складі колегії суддів: Полякова О. З., Крилової О. В., Кухаря С. В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У травні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до

ОСОБА_3 , третя особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету Бердянської міської ради, про відібрання дітей та визначення їх місця проживання з батьком.

Позовні вимоги мотивовано тим, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 у період

із 01 червня 2011 року до 2016 року перебували у зареєстрованому шлюбі, в якому народилися двоє малолітніх дітей: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням Народного суду району Тяньхе м. Гуансжлу КНР від 01 червня 2016 року шлюб між сторонами анульовано та вирішено питання про місце проживання дітей. Вирішено питання місця проживання малолітніх дітей. Зокрема, зазначено: Народженого у шлюбі сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишити на утриманні позивачу - ОСОБА_1 , молодшого сина ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , залишити на утриманні матері - ОСОБА_3 .

Не зважаючи на рішення суду, діти, будучи громадянами КНР, проживають із ОСОБА_3 , яка перешкоджає батьку бачити та відвідувати дітей, тим самим приймати участь у їх розвитку та житті.

ОСОБА_1 вважав, що ОСОБА_3 веде досить розкутий спосіб життя, зовсім не переймається фізичним, соціальним, освітнім та моральним станом дітей, не має постійної роботи та власної квартири, чим спричиняє шкоду малолітнім дітям. На момент звернення до суду діти знаходяться у незадовільних санітарно-гігієнічних умовах, ходять у брудній та подертій одежі, не забезпечені усім потрібним та знаходяться не у рідній країні. Відповідач не надає достатнього виховання дітям і часто залишає їх без нагляду.

Посилаючись на те, що діти є громадянами Китайської народної республіки, проте не відвідують дитячого садка та школи, а ОСОБА_3 вчиняє усі можливі протиправні дії з метою не повернення дітей до Китаю, просив суд визначити проживання малолітніх ОСОБА_6 та ОСОБА_5 з батьком ОСОБА_1 , та ухвалити рішення про відібрання дітей та їх повернення за попереднім місцем проживання з батьком ОСОБА_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Короткий зміст рішення судів першої та апеляційної інстанції

Заочним рішенням Бердянського міськрайонного суду Запорізької області

від 02 квітня 2019 року, залишеним без змін постановою Запорізького апеляційного суду від 15 жовтня 2019 року, в задоволенні позову відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст