Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КЦС ВП від 24.11.2019 року у справі №626/2055/18

Постанова КЦС ВП від 24.11.2019 року у справі №626/2055/18

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 189

Постанова

Іменем України

21 листопада 2019 року

м. Київ

справа № 626/2055/18

провадження № 61-17906св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

Шиповича В. В. (суддя-доповідач), Синельникова Є. В., Хопти С. Ф.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - ОСОБА_2 ,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_2 на постанову Харківського апеляційного суду від 12 вересня 2019 року у складі колегії суддів: Тичкової О. Ю., Котелевець А. В., Піддубного Р. М.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У вересні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до

ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на належне їй майно, у тому числі дві земельні ділянки площею по 5,3545 га кожна, розташовані на території Попівської сільської ради Красноградського району Харківської області, які ОСОБА_3 заповіла йому заповітом від 06 грудня 2017 року.

Однак про існування вказаного заповіту він довідався тільки в серпні

2018 року від свого батька ОСОБА_4 , який отримав лист приватного нотаріуса Момот С. В., у якому йшлося про заповіт від 06 грудня 2017 року.

На той час він перебував за кордоном, у м. Варшаві та не зміг відразу приїхати до м. Красноград Харківської області.

17 вересня 2018 року звернувся до приватного нотаріуса Момот С. В. із заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_3 , однак отримав відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв`язку із пропуском шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Від нотаріуса довідався, що відповідач ОСОБА_2 , як чоловік спадкодавця, у лютому 2018 року подав заяву про прийняття спадщини за законом після смерті своєї дружини.

Вважає, що пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин та посилаючись на вказані обставини, просив суд визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 .

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Красноградського районного суду Харківської області

від 03 травня 2019 року в задоволені позову ОСОБА_1 відмовлено.

Ухвалюючи рішення суд першої інстанції виходив із недоведеності поважних причин пропуску строку на прийняття спадщини та відсутності доказів, які б підтверджували наявність об`єктивних, непереборних, істотних труднощів, що перешкодили позивачу вчасно звернутися із заявою про прийняття спадщини.

Короткий зміст постанови суду апеляційної інстанції

Постановою Харківського апеляційного суду від 12 вересня 2019 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено, рішення Красноградського районного суду Харківської області від 03 травня 2019 року скасовано, позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини задоволено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст