Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 09.07.2020 року у справі №658/2772/19

Ухвала КЦС ВП від 09.07.2020 року у справі №658/2772/19

06.10.2020
Автор:
Переглядів : 137

Постанова

Іменем України

15 липня 2020 року

м. Київ

справа № 658/2772/19

провадження № 61-18776св19

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого -Ступак О. В., суддів:Гулейкова І. Ю. (суддя-доповідач), Усика Г. І.,Погрібного С. О., Яремка В. В.,учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі: Відділ примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, Державне підприємство «Сетам», Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Краса»,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю «Геліос-1» на ухвалу Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 09 липня 2019 року у складі судді Подіновської Г. В. та постанову Херсонського апеляційного суду від 10 вересня 2019 року у складі колегії суддів: Орловської Н. В., Кутурланової О. В., Майданіка В. В.,

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог і рішень судів

У липні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, Державного підприємства «Сетам» (далі - ДП «Сетам»), Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Краса» (далі - СТОВ «Краса») про визнання недійсними електронних торгів.

Позов мотивувала тим, що 11 січня 2016 року на підставі договору безвідсоткової позики вона надала безпроцентну цільову позику позичальнику СТОВ «Краса» у розмірі 1 000 000,00 грн з метою проведення ремонту нежитлових приміщень цеху заморозки овочів та фруктів, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , належних позичальнику. Позивачу було відомо, що вказане нерухоме майно на підставі договору іпотеки від 26 листопада 2007 року передано в іпотеку та у відповідності до договору про відступлення права вимоги від 16 грудня 2011 року іпотекодержателем зареєстровано Товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія Приватні інвестиції» (далі - ТОВ «ФК Приватні інвестиції»).

Оскільки СТОВ «Краса» у встановлений договором строк до 09 липня 2018 року суму позики не повернуло, нею велись перемовини із боржником та іпотекодержателем про можливий викуп будівлі цеху із заморозки овочів та фруктів загальною площею 1 037,3 кв. м.

У червні 2019 року ОСОБА_1 стало відомо про те, що 20 травня 2019 року ДП «Сетам» провело електронні торги із продажу вказаного об`єкту нерухомості з порушенням вимог статті 51 Закону «Про виконавче провадження» та Закону України «Про іпотеку», оскільки органом примусового виконання на продаж переданий предмет іпотеки без погодження із іпотекодержателем з метою виконання боргових зобов`язань СТОВ «Краса» перед Публічним акціонерним товариством «Будівельно-монтажне управління № 8», яке є стягувачем у іншому виконавчому провадженні та не є іпотекодержателем цього майна. Крім того, електронні торги проведені із порушенням процедури їх проведення, оскільки зміст інформаційного повідомлення про реалізацію нерухомого майна не відповідав вимогам Порядку реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів, затвердженою наказом Міністерства юстиції України від 29 вересня 2016 року № 2831\5, оскільки до Системи інформації про арештоване майно (формування лота) за заявкою виконавчої служби організатором торгів внесені неправдиві відомості про те, що лот № 344900 не є предметом іпотеки, що суперечить наявним відомостям Державного реєстру іпотек, за даними якого вказане майно має іпотечне обтяження на підставі договору іпотеки від 26 листопада 2007 року. А також згода іпотекодержателя на продаж предмета іпотеки з електронних торгів для виконання зобов`язань перед стягувачем, який не є іпотекодержателем.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст