Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 14.05.2019 року у справі №711/3635/16-ц

Ухвала КЦС ВП від 14.05.2019 року у справі №711/3635/16-ц

31.08.2020
Автор:
Переглядів : 264

Постанова

Іменем України

07 серпня 2019 року

м. Київ

справа № 711/3635/16-ц

провадження № 61-12877св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Петрова Є. В. (суддя-доповідач),

суддів: Грушицького А. І., Калараша А. А., Литвиненко І. В., Сердюка В. В.,

заявник - ОСОБА_1 ,

заінтересовані особи: департамент соціальної політики Черкаської міської ради, Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Державна служба України у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції, Черкаський обласний військовий комісаріат Міністерства оборони України, Міністерство оборони України, Антитерористичний центр при Службі безпеки України,

розглянув у порядку письмового провадження касаційну скаргу Міністерства оборони України нарішення Апеляційного суду Черкаської області від 09 березня 2017 року у складі колегії суддів: Вініченка Б. Б.,Храпка В. Д., Новікова О. М.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У квітні 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: департамент соціальної політики Черкаської міської ради, Головне управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Черкаський обласний військовий комісаріат Міністерства оборони України, Міністерство оборони України, Антитерористичний центр при Службі безпеки України.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1 з березня 2014 року добровільно долучився до волонтерського руху м. Черкас, здійснюючи своїми силами та силами громади м. Черкас збір коштів, закупівлю та доставку в райони проведення антитерористичної операції (далі - АТО) військового спорядження (форма, рації, біноклі, мобілки, прожектори, запасні частини до автотехніки тощо) і засобів першої необхідності та побуту (медикаменти, їжа, вода, тютюн, засоби гігієни тощо), яких дуже потребували українські військові.

Заявник добровільно долучився до забезпечення процесу звільнення українських військовополонених, які перебували на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей у полоні представників незаконних збройних формувань (далі - НЗФ).

14 серпня 2014 року заявник вирушив до зони АТО, а саме до м. Краснодон Луганської області, для визволення трьох груп полонених. Звільнення українських військовополонених було попередньо погоджено з протилежною стороною, яка присвоїла їхньому екіпажу позивний «911» для безперешкодного перетину блокпостів НЗФ.

16 серпня 2015 року на другому блокпості НЗФ, у м. Волнухіно Луганської області, їхній групі наказано з`їхати з дороги, після чого взято в полон. Заявника утримували із 16 серпня 2014 року до 03 жовтня 2014 року в сараї м. Ровеньки Луганської області (у тому числі з 17 серпня 2014 року до 24 серпня 2014 року - у Ровеньківській районній лікарні); з 03 жовтня 2014 року до 13 жовтня 2014 року -у підвалі автошколи в м. Луганську; з 13 жовтня 2014 року до 24 листопада 2014 року - у Луганській обласній лікарні.

Звільнення заявника з полону представників НЗФ відбулося 23листопада 2014 року о 13:00 за київським часом біля м. Щастя, а загальний термін перебування у полоні становить 100 днів. Унаслідок перебування у полоні у нього відбулися зміни у фізичному та психологічному стані, він переніс нервовий зрив, лакунарний інфаркт, мав забої хребта, суглобів та нирок.

Факт отримання ним ІІ групи інвалідності підтверджується довідкою до акта огляду медико-соціальною експертною комісією від 06липня 2015 року, серія 12ААА № 187383.

Відповідно до підпункту4 пункту 4 Порядку надання статусу інваліда війни особам, які отримали інвалідність внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення (далі - Порядок), підставою для надання вказаним особам статусу інваліда війни є: довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності; довідки керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України, Генерального штабу Збройних Сил України про добровільне забезпечення або добровільне залучення особи до забезпечення проведення АТО або рішення суду про встановлення факту добровільного забезпечення або добровільного залучення особи до забезпечення проведення АТО в разі відсутності зазначених довідок.

Окрім письмових статей та відеопублікацій у всеукраїнських та місцевих засобах масової інформації, показань свідків, немаєофіційних документів про факти добровільного залучення заявника до забезпечення проведення АТО, його перебування у полоні представників НЗФ на тимчасово окупованій території Луганської області.

Головне слідче управління Служби безпеки Україниздійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22014000000000475, відомості про яке внесено до ЄРДР 13жовтня 2014 року, у якому заявникє потерпілим унаслідок завданої шкоди йогоздоров`ю, майнової та моральної шкоди, отриманої під час перебування у військовому полоні в Луганській області з 16 серпня 2014 року до 24 листопада 2014 року.

У період з 10 листопада 2015рокудо 21листопада 2015 рокузаявник проходив стаціонарне лікування уневрологічному відділенні Комунального некомерційного підприємства«Перша Черкаська міська лікарня» Черкаської міської ради, що підтвердженовиписним епікризом № 10338 за підписом завідувачавідділення ОСОБА_2 та лікуючого лікаря ОСОБА_3 , згідно з яким йому встановленотакий діагноз: «1. Стойкие остаточные явления двух контузий головного мозга с декомпенсированным гипертензионно-ликворным синдромом в виде диплопии упорного цефалгического синдрома, умеренного вести булоатактического синдрома, правостороннего гимисиндрома, рефлекторного в правой руке, умеренного в правой ноге, умеренного астено-вегетативного синдрома».

У період з 04січня 2016 року до 15 січня 2016 року заявник перебував на обстеженні та лікуванні у нейрохірургічному відділенні Комунального закладу «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради», що підтверджено випискою з історії хвороби від 15січня 2016 року № 40 за підписом в. о. завідувача відділення Кириченко В . В. , згідно з якою йому встановлено діагноз при поступленні: «Залишкові явища черепно-мозкової травми», клінічний діагноз: «Стійкі залишкові явища баротравми, контузій головного мозку».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст