Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КЦС ВП від 05.08.2018 року у справі №204/446/17

Ухвала КЦС ВП від 05.08.2018 року у справі №204/446/17

04.10.2020
Автор:
Переглядів : 233

Постанова

Іменем України

02 липня 2020 року

м. Київ

справа № 204/446/17

провадження № 61-39690св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Журавель В. І. (суддя-доповідач), Антоненко Н. О., Русинчука М. М.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Дім Страхування»,

розглянув у попередньому судовому засіданні у порядку письмового провадження без повідомлення учасників справи касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 22 листопада 2017 року у складі судді Дубіжанської Т. О. та постанову апеляційного суду Дніпропетровської області від 06 червня 2018 року у складі колегії суддів: Варенко О. П., Городничої В. С., Лаченкової О. В.,

ВСТАНОВИВ:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог

У січні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до приватного акціонерного товариства «Страхова компанія «Дім страхування» (далі - ПАТ «Страхова компанія «Дім Страхування») про стягнення суми страхового відшкодування за шкоду, заподіяну майну і життю потерпілого, та відшкодування моральної шкоди.

Свої вимоги обґрунтовувала тим, що 20 липня 2014 року з вини ОСОБА_2 сталася дорожньо-транспортна пригода (далі - ДТП). ОСОБА_2 , керуючи автомобілем «Geely Emgrand 7», реєстраційний номер НОМЕР_1 , на перехресті вул. Тітова та вул. Суворова у м. Дніпропетровську, порушив вимоги Правил дорожнього руху України, виконуючи маневр обгону, скоїв наїзд на велосипедиста ОСОБА_3 , який рухався на велосипеді «Wheeler» у попутному напрямку та виконував маневр повороту ліворуч. У результаті ДТП настала смерть потерпілого ОСОБА_3 , який є її сином.

Вироком Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 13 червня 2016 року ОСОБА_2 визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 КК України, та засуджено до шести років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на три роки, який набрав законної сили. Вона (позивач) визнана потерпілою у вказаному кримінальному провадженні. Вироком суду на її користь стягнуто з ОСОБА_2 в рахунок відшкодування майнової шкоди 91 611,00 грн, а також на відшкодування моральної шкоди 500 000,00 грн.

01 серпня 2014 року вона звернулася до ПАТ «Страхова компанія «Дім Страхування», у якому застрахована цивільно-правова відповідальність ОСОБА_2 , про виплату страхового відшкодування, заподіяного майну та життю потерпілого ОСОБА_3 внаслідок ДТП, яка сталася з вини ОСОБА_2 , проте двічі отримала відмову у зв`язку з тим, що вона не звернулася в установлений законом строк.

Вважаючи відмову ПАТ «Страхова компанія «Дім Страхування» про виплату їй страхового відшкодування безпідставною, посилаючись на неправомірність дій відповідача, позивач просила стягнути з відповідача на її користь суму страхового відшкодування за шкоду, заподіяну майну потерпілого, в розмірі 91 650,00 грн, суму страхового відшкодування за шкоду, заподіяну життю потерпілого, в розмірі 183 300,00 грн та моральну шкоду в розмірі 50 000,00 грн.

Короткий зміст рішення суду першої інстанції

Рішенням Красногвардійського районного суду міста Дніпропетровська від 22 листопада 2017 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

Стягнуто з ПАТ «Страхова компанія «Дім Страхування» на користь ОСОБА_1 суму страхового відшкодування за шкоду, заподіяну життю потерпілого ОСОБА_3 , в розмірі 47 944 грн.

В іншій частині позову відмовлено.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст