Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала ККС ВП від 17.02.2020 року у справі №531/193/19

Ухвала ККС ВП від 17.02.2020 року у справі №531/193/19

28.10.2020
Автор:
Переглядів : 131

Постанова

Іменем України

04 червня 2020 року

м. Київ

справа № 531/193/19

провадження № 51-797км20

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати

Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого Матієк Т.В.,

суддів Марчука О.П., Наставного В.В.,

за участю:

секретаря судового засідання Матвєєвої Н.В.,

прокурора Сиволапа А.С.,

потерпілого ОСОБА_1 ,

захисника

(в режимі відеоконференції) Михайлова С.С.,

особи, кримінальне провадження

щодо якої закрито ОСОБА_2 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу прокурора, який брав участь у розгляді кримінального провадження в суді першої інстанції, на ухвалу Чутівського районного суду Полтавської області від 17 липня 2019 року та ухвалу Полтавського апеляційного суду від 25 листопада 2019 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019170180000023, за обвинуваченням

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 ), такого, що згідно ст. 89 КК не має судимостей,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК.

Зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій і встановлені обставини

Вищезазначеною ухвалою місцевого суду кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_2 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК, закрито на підставі п. 7 ч. 1 ст. 284 КК у зв`язку з відмовою потерпілого від обвинувачення.

Як убачається з ухвали місцевого суду, ОСОБА_2 обвинувачувався в тому, що він 09 січня 2019 року близько 13:00 на кухні у квартирі АДРЕСА_1 , на ґрунті особистих неприязних відносин, що виникли раптово, ударив дерев`яною табуреткою по голові свого брата ОСОБА_1 , спричинивши йому легке тілесне ушкодження, що потягло короткочасний розлад здоров`я, у виді забито-розсіченої рани.

Апеляційний суд залишив ухвалу місцевого суду без змін, а апеляційну скаргу прокурора - без задоволення.

Вимоги та узагальнені доводи особи, яка подала касаційну скаргу

У касаційній скарзі прокурор порушує питання про скасування вищезазначених судових рішень та призначення нового розгляду в суді першої інстанції на підставі істотного порушення вимог кримінального процесуального закону. Зазначає, що обвинувачений вчинив злочин, пов`язаний із домашнім насильством, стосовно свого рідного брата, що виключало можливість закриття кримінального провадження місцевим судом на підставі, передбаченій п. 7 ч. 1 ст. 284 КК. Цей суд, застосовуючи вказану норму в редакції закону, яка діяла на час вчинення кримінального правопорушення, проігнорував вимоги ч. 1 ст. 5 КПК щодо неможливості зворотної дії процесуального закону в часі, а апеляційний суд дійшов необґрунтованого висновку щодо відсутності в обвинувальному акті вказівок про вчинення ОСОБА_2 злочину, пов`язаного з домашнім насильством, й, відповідно, неможливість суду вийти за межі пред`явленого останньому обвинувачення.

У запереченні на касаційну скаргу захисник Михайлов С.С. вважає її необґрунтованою та просить залишити без задоволення, а оскаржені судові рішення - без змін.

Позиції учасників судового провадження

Прокурор підтримав подану касаційну скаргу, а потерпілий, захисник та особа, кримінальне провадження щодо якої закрито, заперечували проти задоволення касаційної скарги прокурора, просили оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст