Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КГС ВП від 20.03.2018 року у справі №916/2108/17

Ухвала КГС ВП від 20.03.2018 року у справі №916/2108/17

03.06.2020
Автор:
Переглядів : 77

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2018 року

м. Київ

Справа № 916/2108/17

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Погребняка В.Я. (головуючий), Білоуса В.В., Пєскова В.Г.,

учасники справи:

позивач - Міське комунальне підприємство "Миколаївводоканал",

відповідач - Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця",

розглянувши в порядку письмового провадження касаційну скаргу

Міського комунального підприємства "Миколаївводоканал",

на постанову Одеського апеляційного господарського суду

від 25.01.2018

у складі колегії суддів: Лисенко В.А. (головуючий), Колоколов С.І., Разюк Г.П.

у справі за позовом

Міського комунального підприємства "Миколаївводоканал",

до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця",

про стягнення 8 849, 94 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Міське комунальне підприємство "Миколаївводоканал" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" в особі Регіональної філії "Одеська залізниця Публічного акціонерного товариства "Українська залізниця" про стягнення 8 849, 94 грн. вартості приймання стічних вод з понаднормативним забрудненням за період лютий-квітень 2016 року.

Рішенням господарського суду Одеської області від 13.11.2017 у справі № 916/2108/17 позовні вимоги задоволено. Стягнуто відповідача на користь позивача вартість приймання стічних вод з понаднормативним забрудненням за період лютий-квітень 2016 року в сумі 8 849, 94 грн. Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Приймаючи рішення, господарський суд першої інстанції виходив з обґрунтованості позовних вимог з огляду на те, що матеріалами справи підтверджується факт порушення відповідачем умов Договору, а також Правил приймання стічних вод підприємств у комунальні та відомчі системи каналізації населених пунктів України та Правил приймання стічних вод у комунальну каналізацію м. Миколаєва, у зв'язку з чим позивачем у повній відповідності з вимогами чинного законодавства здійснено нарахування відповідачу плати за скид стічних вод з понаднормативним забрудненням.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 25.01.2018 у справі № 916/2108/17 вищезазначене судове рішення місцевого господарського суду скасовано та прийнято нове рішення, яким відмовлено у задоволенні позовних вимог з огляду на те, що позивачем при відборі проб стічних вод підприємства відповідача та їх дослідженні не було дотримано національних стандартів України та керівних нормативних документів.

Не погоджуючись з постановою Одеського апеляційного господарського суду від 25.01.2018 у справі № 916/2108/17, Міське комунальне підприємство "Миколаївводоканал" звернулось з касаційною скаргою, в якій просило її скасувати та залишити в силі судове рішення місцевого господарського суду.

При цьому, скаржник посилається на порушення господарським судом апеляційної інстанції норм матеріального права, які регулюють спірні правовідносини та вказує про недоречні посилання суду апеляційної інстанції на ст. 25 Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" та п. 6.2 "Правил уповноваження та атестації у державній метрологічній системі", оскільки на момент відбору води останні втратили чинність та не могли бути використані, як правове підґрунтя для висновку суду.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи № 916/2108/17 визначено колегію суддів у складі: головуючий суддя - Погребняк В.Я., суддя - Пєсков В.Г., суддя - Білоус В.В., що підтверджується протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 05.03.2018.

Ухвалою Верховного Суду від 15.03.2018, касаційну скаргу залишено без руху у відповідності з положенням статті 292 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), надано строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення ухвали.

11.04.2018 від скаржника на виконання вимог ухвали Верховного Суду від 15.03.2018 надійшли докази направлення касаційної скарги відповідачу у справі разом з описами вкладення.

Відповідно до ч. 13 ст. 8 ГПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст