Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова КГС ВП від 09.03.2023 року у справі №910/1442/22

Постанова КГС ВП від 09.03.2023 року у справі №910/1442/22

09.03.2023
Автор:
Переглядів : 345

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 березня 2023 року

м. Київ

cправа № 910/1442/22

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Студенець В.І. - головуючий, судді: Баранець О.М., Кролевець О.А.

за участю секретаря судового засідання: Натаріної О.О.

розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1

на рішення Господарського суду міста Києва

(суддя - Ломака В.С.)

від 27.07.2022

та постанову Північного апеляційного господарського суду

(головуючий суддя - Пашкіна С.А., судді: Шапран В.В., Буравльов С.І.)

від 10.11.2022

у справі № 910/1442/22

за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2

до Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив "Рідний дім"

про виключення зі складу членів,

за участю представників учасників справи:

позивача - не з`явилися

відповідача - не з`явилися

ВСТАНОВИВ:

ІСТОРІЯ СПРАВИ

1. Короткий зміст позовних вимог

1.1. ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулись до Господарського суду міста Києва з позовом до Обслуговуючого кооперативу "Житло-будівельний кооператив "Рідний дім" (далі - ОК "ЖБК "Рідний дім"), в якому просили суд виключити їх зі складу членів (засновників) кооперативу.

1.2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що з моменту створення юридичної особи відповідача його господарська діяльність не велася (не розпочиналася), будь-яких запрошень для участі у загальних зборах кооперативу позивачі не отримували, зв`язок з іншими членами та органами управління кооперативу в позивачів відсутній. У зв`язку з наведеним, спільним листом-вимогою від 28.10.2021 ОСОБА_1 та ОСОБА_3 звернулися до членів кооперативу та, власне, відповідача з проханням скликати загальні збори членів кооперативу в термін до 30.11.2021 для розгляду питань про виключення позивачів зі складу членів кооперативу. До вказаного листа-вимоги позивачами долучено відповідні заяви від 28.10.2021 кожного з них, в яких ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , з урахуванням положень статті 13 Закону України "Про кооперацію" та пункту 4.7 статуту відповідача, заявили про вихід зі складу засновників (членів) Кооперативу, у зв`язку з відсутністю господарської діяльності цієї юридичної особи. Проте загальні збори членів кооперативу проведено так і не було та жодної відповіді вони не отримали.

2. Зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

2.1. Рішенням Господарського суду міста Києва від 27.07.2022 у справі №910/1442/22 у задоволенні позову відмовлено.

2.2. Відмовляючи у задоволенні позову, місцевий господарський суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 та ОСОБА_3 про виключення їх зі складу членів (засновників) кооперативу на підставі рішення суду, оскільки позивачами не надано доказів скликання в установленому порядку загальних зборів членів кооперативу, до виключної компетенції яких згідно з нормами Закону України "Про кооперацію" та статуту відноситься вирішення даного питання, тоді як норми вказаного Закону та статуту не передбачають можливості виключення осіб зі складу членів кооперативу за рішенням суду, який не може перебирати на себе повноваження органів управління кооперативу та приймати таке рішення самостійно.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст