Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 31.07.2018 року у справі №810/3081/16

Ухвала КАС ВП від 31.07.2018 року у справі №810/3081/16

04.06.2020
Автор:
Переглядів : 73

ПОСТАНОВА

Іменем України

31 липня 2018 року

м. Київ

справа №810/3081/16

адміністративне провадження №К/9901/45819/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого судді Мороз Л.Л.,

суддів: Бучик Ю.А., Гімона М.М., -

розглянувши у порядку попереднього розгляду у касаційній інстанції адміністративну справу № 810/3081/16

за позовом ОСОБА_1 до Броварської районної державної адміністрації Київської області в особі відділу державної реєстрації (далі - Відділ реєстрації, РДА відповідно), Державного реєстратора РДА Максака Володимира Олексійовича, третя особа - садівниче товариство (далі - СТ) «Труд», про визнання протиправними та скасування реєстраційних дій, зобов'язання вчинити дії, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 22 грудня 2016 року, постановлену у складі головуючого судді Щавінського В.Р. та

ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 08 лютого 2017 року, постановлену у складі колегії суддів: головуючого судді Ключковича В.Ю., суддів Грибан І.О., Губської О.А., -

ВСТАНОВИВ:

27 вересня 2016 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, в якому просив:

- визнати протиправним та скасувати рішення державного реєстратора РДА Максака В.О. від 22 жовтня 2015 року №13551070002005878 про внесення змін до відомостей про юридичну особу не пов'язані зі змінами в установчих документах, а саме: зміну голови СТ «Труд»;

- зобов'язати РДА в особі Відділу реєстрації та державного реєстратора РДА Максака В.О.: внести зміни в Єдиний Державний Реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; відновити відомості, що містилися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань стосовно СТ «Труд», код ЄДРПОУ - 22204370, станом на 21 жовтня 2015 року; відновити в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запис про наступний склад керівництва товариства, а саме, вказати головою СТ «Труд», код ЄДРПОУ - 22204370 - ОСОБА_1

Позов обґрунтовано тим, що державний реєстратор РДА не мав відповідних повноважень та законних підстав для проведення оспорюваної реєстраційної дії, оскільки ним порушено пункти 1, 5, 6 частини першої статті 28 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Київський окружний адміністративний суд ухвалою від 22 грудня 2016 року, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 08 лютого 2017 року, позовну заяву ОСОБА_1 залишено без розгляду на підставі статті 100 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Залишаючи без розгляду адміністративний позов, суд першої інстанції, з висновком якого погодився й апеляційний суд, виходив із того, що позивач знав про оспорюване рішення державного реєстратора РДА Максака В.О. та мав можливість звернутися до суду з адміністративним позовом в межах строку, визначеного КАС України.

27 лютого 2017 року ОСОБА_1 звернувся до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати ухвалу Київського окружного адміністративного суду від 22 грудня 2016 року та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 08 лютого 2017 року, а справу направити для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Касаційна скарга мотивована, зокрема, тим, що ОСОБА_1 стало відомо про оспорювану реєстрацію 16 червня 2016 року, після отримання витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, тому строк звернення до суду не було пропущено.

Вищий адміністративний суд України ухвалою від 02 березня 2017 року відкрив касаційне провадження за вказаною касаційною скаргою та витребував матеріали справи.

22 березня 2017 року від представника третьої особи надійшли заперечення на зазначену касаційну скаргу, в яких представник СТ «Труд» просить залишити останню без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

15 грудня 2017 року розпочав роботу Верховний Суд і набрав чинності Закон України від 03 жовтня 2017 року «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», яким КАС України викладено в новій редакції.

Пунктом 4 частини першої розділу VII «Перехідні положення» КАС України касаційні скарги (подання) на судові рішення в адміністративних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного адміністративного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи (частини третя статті 3 КАС України).

Касаційний адміністративний суд заслухав у попередньому судовому засіданні доповідь судді-доповідача про обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції, та, переглянувши судові рішення в межах доводів та вимог касаційної скарги, дійшов висновку про залишення касаційної скарги без задоволення, а оскаржуваних постанови та ухвали судів попередніх інстанцій - без змін, з наступних мотивів та передбачених законом підстав.

У справі, яка розглядається, суди встановили, що ОСОБА_1 22 листопада 2015 року об 11:30 приймав участь в зборах членів правління СТ «Труд» в статусі запрошених громадян, що підтверджується протоколом №1 зборів членів правління СТ «ТРУД», зі змісту якого вбачається, що до порядком денним передбачено : « В зв'язку з державною реєстрацією змін, передача установчих та бухгалтерських документів колишнім головою Правління ОСОБА_1.».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст