Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 26.02.2019 року у справі №204/7468/15-а

Ухвала КАС ВП від 26.02.2019 року у справі №204/7468/15-а

05.06.2020
Автор:
Переглядів : 139

ПОСТАНОВА

Іменем України

15 серпня 2019 року

Київ

справа №204/7468/15-а

адміністративне провадження №К/9901/12270/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду: судді-доповідача Берназюка Я.О., судді Желєзного І.В., судді Коваленко Н.В., розглянувши в письмовому провадженні у касаційному порядку адміністративну справу № 204/7468/15-а

за позовом ОСОБА_1

до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2016 року (колегія суддів: Гімон М.М., Чумак С.Ю., Юрко І.В.)

В С Т А Н О В И В :

ІСТОРІЯ СПРАВИ

Короткий зміст позовних вимог

12 листопада 2015 року ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 або позивач) звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська (далі - відповідач 1), Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (далі - відповідач 2), в якому просить суд:

- визнати рішення Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про призначення позивачу пенсії за віком від 09 червня 2015 року протиправним;

- визнати рішення Головного Управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області від 21 серпня 2015 року щодо відмови у призначенні позивачу пенсії за віком за минулий час протиправним;

- зобов`язати Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська призначити і виплатити позивачу пенсію за віком за минулий час, починаючи з 01 березня 2015 року по 08 червня 2015 року.

Позовна заява мотивована тим, що 09 червня 2015 року Управлінням Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , як учаснику бойових дій в Демократичній Республіці Афганістан, призначена дострокова пенсія за віком, у відповідності до вимог статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», пункту 3 розділу 15 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування». Право на отримання такої пенсії позивач набув з 01 березня 2015 року, по досягненню 55 річного віку. Однак перебуваючи в зоні проведення АТО з 26 вересня 2014 року по 05 червня 2015 року позивач не мав можливість подати заяву про призначення пенсії у визначений законом тримісячний строк. Відповідачами відмовлено у призначенні позивачу пенсії з 01 березня 2015 року, у зв`язку з цим останній вважає дії відповідачів неправомірними, як такі, що порушують його права.

Короткий зміст рішень судів першої та апеляційної інстанцій

Постановою Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 11 січня 2016 року адміністративний позов задоволено частково.

Визнано рішення Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про призначення ОСОБА_1 пенсії за віком від 09 червня 2015 року протиправним.

Зобов`язано Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська призначити і виплатити ОСОБА_1 пенсію за віком за минулий час, починаючи з 01 березня 2015 року по 08 червня 2015 року.

В задоволенні решти вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Задовольняючи позов частково, суд першої інстанції мотивував своє рішення тим, що позивач, перебуваючи в зоні проведення АТО, не мав можливості звернутися до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська про призначення пенсії, а також видати нотаріально посвідчену довіреність представнику через вищевказані обставини.

Також суд зазначив, що функції щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсії відповідно до положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, а також у містах та районах затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22 грудня 2014року № 28-2 здійснюються управліннями за місцем проживання заявника, яким для позивача є Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська, а не Головне Управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції відповідач 1 подав апеляційну скаргу.

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2016 року апеляційну скаргу апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська задоволено.

Скасовано постанову Красногвардійського районного суду м. Дніпропетровська від 11 січня 2016 року та прийнято нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Красногвардійському районі м. Дніпропетровська, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії відмовлено.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст