Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 09.08.2020 року у справі №821/1185/16

Ухвала КАС ВП від 09.08.2020 року у справі №821/1185/16

01.10.2020
Автор:
Переглядів : 404

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2020 року

м. Київ

справа № 821/1185/16

адміністративне провадження № К/9901/38689/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Бучик А.Ю.,

суддів: Мороз Л.Л., Рибачука А.І.,

розглянувши в попередньому судовому засіданні касаційну скаргу Приватного підприємства «Котломонтажналадка-Інвест» на постанову Херсонського окружного адміністративного суду від 03 листопада 2016 року (головуючий суддя Кисильова О.Й.) та ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 01 березня 2017 року (колегія у складі: головуючого судді Скрипченка В.О., суддів: Золотнікова О.С., Осіпова Ю.В.) у справі № 821/1185/16 за позовом Приватного підприємства «Котломонтажналадка-Інвест» до Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Херсонській області про визнання протиправними та скасування припису про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2016 року Приватне підприємство «Котломонтажналадка-Інвест» (далі також - ПП «Котломонтажналадка-Інвест», позивач) звернулося до суду з позовом про визнання протиправним та скасування припису від 27 липня 2016 року про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності та постанови про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 05 серпня 2016 року № 1021-04-15-63.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав про те, що 27.07.2016 відповідачем проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил замовником будівництва ФОП ОСОБА_1 та генеральним проектувальником ПП «Котломонтажналадка-Інвест» на об`єкті будівництва: автомобільного газозаправного пункту (АГЗП) модульного типу із встановленням резервуару об`ємом до 10 куб. м на існуючій АЗС за адресою: АДРЕСА_1. На думку позивача, позапланова перевірка проведена з порушеннями вимог Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою № 553, а саме: ФОП ОСОБА_2 та ПП «Котломонтажналадка-Інвест» не повідомлені про проведення перевірки, а тому не були присутні при її проведенні, службове посвідчення та направлення на перевірку позивачу не пред`являлось, протокол та припис прийняті не на місці проведення перевірки. Оскільки декларація про початок виконання будівельних робіт на об`єкті будівництва АГЗП повернута ФОП ОСОБА_1 без реєстрації, тому будівельні роботи не проводились, що зафіксовано в акті перевірки, а відтак, вказані обставини виключають притягнення суб`єктів містобудування до відповідальності. Також позивач не згоден з твердженням відповідача про те, що проектна документація розроблена з порушенням вимог законодавства.

Херсонський окружний адміністративний суд постановою від 03 листопада 2016 року, яка залишена без змін ухвалою Одеського апеляційного адміністративного суду від 01 березня 2017 року, відмовив у задоволенні позову ПП «Котломонтажналадка- Інвест».

Суди виходили з того, що дії та рішення відповідача повністю відповідають нормам матеріального права, що регулюють містобудівну діяльність та підстави і порядок для застосування до суб`єктів містобудування фінансових санкцій.

Не погоджуючись з судовими рішеннями, позивач подало касаційну скаргу, в якій просить скасувати рішення судів попередніх інстанцій та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

В обґрунтування своїх вимог скаржник зазначив про те, що відповідачем було проведено перевірку даних незареєстрованої декларації та за відсутності факту виконання будівельних робіт. Крім цього вказав, що у зв`язку з поверненням декларації

замовнику, на момент проведення позапланової перевірки підстави, зазначеної у направленні на перевірку, не існувало. Судами попередніх інстанцій не враховано обставин проведення перевірки, які були зазначені в його позові, а саме, що про проведення перевірки ні ФОП ОСОБА_1 , ні ПП «Котломонтажналадка-Інвест» повідомлено не було.

Вищий адміністративний суд України ухвалою від 15 травня 2017 року відкрив касаційне провадження за касаційною скаргою ПП «Котломонтажналадка-Інвест».

15.03.2018 справу передано до Верховного Суду.

Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає, з огляду на таке.

Судами встановлено, що 27.07.2016 головним інспектором будівельного нагляду Управління ДАБІ у Херсонській області Ткачук С.Г. на підставі наказу ДАБІ України від 08.09.2016 № 976, направлення на перевірку від 21.07.2016 № 466 у присутності представника ФОП ОСОБА_1 та ПП «Котломонтажналадка-Інвест» ОСОБА_3 (наказ від 15.06.2016 № 10) проведено позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил на об`єкті будівництва: автомобільний газозаправний пункт (АГЗП) модульного типу із встановленням резервуару об`ємом до 10 куб. м на існуючій АЗС за адресою: АДРЕСА_1 .

Перевіркою встановлено, що замовником будівництва є ФОП ОСОБА_1 (подала до Управління декларацію про початок виконання будівельних робіт з розміщення АГЗП), генеральним проектувальником проектної документації на об`єкт будівництва є ПП «Котломонтажналадка-Інвест», головним інженером проекту є Демчук О.В. (сертифікат серія АР №005921). Під час виїзду на місце розташування об`єкта - АДРЕСА_1 ознак виконання будівельних робіт не виявлено. Під час перевірки ОСОБА_3 пред`явив інспектору Управління проект «Будівництво АГЗП (автомобільного газозаправного пункту (АГЗП) модульного типу із встановленням резервуару об`ємом до 10 куб.м. на існуючій АЗС за адресою: АДРЕСА_1», виготовлений ПП «Котломонтажналадка-Інвест» та договір здійснення технічного нагляду.

За результатами перевірки Управлінням ДАБІ у Херсонській області 27.07.2016 складено акт перевірки дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил (далі - Акт), яким зафіксовані наступні порушення:

1) цільове призначення земельної ділянки не відповідає намірам будівництва;

2) проектна документація на об`єкт будівництва розроблена без отримання вихідних даних на проектування, а саме: містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;

3) замовником будівництва перед затвердженням проектної документації не проведено експертизу об`єкта будівництва;

4) некоректно визначено тип об`єкта будівництва та розроблено розрахунок категорії складності об`єкта будівництва (у проект вказано III категорія складності, а повинна бути V категорія).

На підставі акту перевірки відповідачем складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 27.07.2016 та припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил, яким зобов`язано ПП «Котломонтажналадка-Інвест» у термін до 27.08.2016 усунути порушення вимог містобудівного законодавства та повідомити про це відповідача. Протокол та припис 27.07.2016 отриманий та підписаний уповноваженою особою позивача ОСОБА_3

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст