Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 06.07.2020 року у справі №810/3429/16

Ухвала КАС ВП від 06.07.2020 року у справі №810/3429/16

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 123

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа № 810/3429/16

адміністративне провадження № К/9901/33979/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

Судді-доповідача - Шевцової Н.В.,

суддів - Кашпур О.В., Смоковича М.І.

розглянувши у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу № 810/3429/16

за позовом ОСОБА_1 до Військової частини А1880 про визнання протиправним та скасування наказу,

за касаційною скаргою ОСОБА_1

на постанову Київського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2016 року, прийняту у складі головуючого судді Виноградова О.І.,

та ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 17 липня 2017 року, постановлену в складі колегії суддів: головуючого Собківа Я.М., суддів: Вівдиченко Т.Р., Сорочка Є.О.,

УСТАНОВИВ:

І. Суть спору

1. 26 жовтня 2016 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Військової частини А1880 (далі - відповідач) в якому просив:

1.1 визнати протиправним та скасувати наказ від 23 вересня 2016 року "Про результати службового розслідування" № 428 в частині накладення стягнення на позивача.

2. На обґрунтування позову позивач зазначив, що відповідачем оскаржуваний наказ винесено протиправно, оскільки розслідування перед притягненням позивача до відповідальності не проводилося, причини, умови та ступінь вини позивача не досліджувалися, вину доведено не було.

3. Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що наказ від 23 вересня 2016 року № 428 відповідачем видано в межах наданих йому повноважень та за результатами службового розслідування, яким встановлено неналежне виконання позивачем своїх службових обов`язків.

ІІ. Установлені судами фактичні обставини справи

4. 10 червня 2011 року набрав чинності контракт про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України на посаді заступника командира батальйону з виховної роботи військової частини А 1975, укладений між позивачем та Міністерством оборони України в особі командувача Повітряних Сил Збройних Сил України. Строк дії контракту п`ять років.

5. Після закінчення дії контракту позивач продовжував перебувати у трудових правовідносинах із Збройними Силами України, отримувати грошове та інші види забезпечення.

6. З 5 березня 2015 року позивач проходив військову службу на посаді заступника командира батальйону по роботі з особовим складом у військовій частині А 1975.

7. 12 вересня 2016 року головою комісії ОСОБА_2 та членами комісії: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 складено акт про перевірку організації виховної роботи, планування проведення заходів морально-психологічного забезпечення та усунення недоліків, що були виявлені при роботі попередньої комісії 27 липня 2016 року у військовій частині А 1975, у якому було запропоновано призначити повторну перевірку усунення виявлених порушень. Названий акт було направлено на адресу командира військової частини А 1975.

8. 13 вересня 2016 року командиром відповідача видано наказ «Про призначення службового розслідування» № 418, яким наказано провести службове розслідування по факту виявлених недоліків.

9. За результатами службового розслідування головою комісії ОСОБА_5 та членами комісії: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 складено Акт службового розслідування, затверджений 23 вересня 2016 року командиром військової частини А 1880 полковником Гниря В.В. (далі - Акт службового розслідування), в якому встановлено, що внаслідок неналежного виконання службових обов`язків позивачем у військовій частині А 1975 та її підпорядкованих підрозділах: - не здійснюється належним чином добір, допуск особового складу до несення бойового чергування, несення служби зі зброєю; - через відсутність періодичної роботи з особовим складом військової частини існує ризик спалаху суїцидальної поведінки серед військовослужбовців; - військовослужбовці, що прибувають із зони проведення АТО адаптацію не проходять, їх подальший супровід не здійснюється, що призводить до підвищення пияцтва у військовій частині, порушення військової дисципліни та неможливості здійснювати контроль за даним особовим складом; - особовий склад психологічно не підготовлений до дій в екстремальних умовах мирного і воєнного часу; - знижується рівень морально-психологічного забезпечення бойової готовності, бойової підготовки та повсякденної діяльності батальйону; - замість того, щоб виховувати особовий склад батальйону в дусі свідомого ставлення до виконання військового обов`язку, проводити роботу спрямовану на виховання у військовослужбовців батальйону відданості Українському народу, формування у особового складу високих морально-психологічних якостей своїми діями, зокрема - неналежним виконанням службових обов`язків, позивач підриває авторитет влади командира, демонструє військовослужбовцям можливість уникнути відповідальності за вчинення правопорушення (показовим є той факт, що даний військовослужбовець будь яким шляхом намагався уникнути відбуття скарання за вчинення військового адміністративного правопорушення); - через відсутність аналізу морально-психологічної обстановки в підрозділах, неможливо керувати процесами морально-психологічного забезпечення під час бойового застосування підрозділів; - патріотичне виховання військовослужбовців знаходиться на низькому рівні, мотивація у особового складу до проходження служби відсутня; - особовий склад не володіє ситуацією щодо розвитку Збройних Сил України, підвищення обороноздатності країни, надбань Українського народу на шляху до захисту територіальної цілісності України.

9.1. Разом з тим, у вказаному акті зазначено, що у діях позивача наявний склад дисциплінарного правопорушення - неналежне виконання службових обов`язків. Своїми діями вказаний позивач порушив вимоги абзаців 2,5 статті 11, статті 16, абзацу 1 статті 107, абзаців 1,2,4,5,6 статті 108 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затверджений Законом України від 24 березня 1999 року № 548-ХІV та абзацу 2 статті 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затверджений Законом України від 24 березня 1999 року № 551-XIV.

10. З Актом службового розслідування позивача ознайомлено 22 вересня 2016 року, що підтверджується його підписом та у цей же день у нього відібрано пояснення.

11. 23 вересня 2016 року командиром Військової частини А1880 Гниря В.В. видано наказ № 428 «Про результати службового розслідування», пунктом 1 якого на позивача за неналежне виконання службових обов`язків (порушення вимог абзаців 2,5 статті 11, статті 16, абзацу 1 статті. 107, абзаців 1,2,4,5,6 Статуту внутрішньої служби, абзацу 2 статті 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України), враховуючи систематичність порушення військової дисципліни (сім не знятих дисциплінарних стягнень) накладено стягнення у виді: «Попередження про неповну службову відповідність» (далі - Оскаржуваний наказ).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст