Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 24.06.2020 року у справі №504/4338/15-а

Ухвала КАС ВП від 24.06.2020 року у справі №504/4338/15-а

25.10.2020
Автор:
Переглядів : 129

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 липня 2020 року

м. Київ

справа №504/4338/15-а

адміністративне провадження №К/9901/36731/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача Шевцової Н.В.,

суддів: Данилевич Н.А., Смоковича М.І.,

розглянув у попередньому судовому засіданні як суд касаційної інстанції адміністративну справу № 504/4338/15-а

за позовом ОСОБА_1

до Чорноморської селищної ради Лиманського району Одеської області

про визнання дій та бездіяльності протиправними, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, стягнення моральної шкоди.

за касаційною скаргою Чорноморської селищної ради Лиманського району Одеської області

на постанову Одеського апеляційного адміністративного суду від 08 лютого 2017 року, прийняту в складі колегії суддів: головуючого судді Джабурія О. В., суддів Вербицької Н. В., Крусяна А. В.

УСТАНОВИВ:

І. Короткий зміст позовних вимог

1. 30 листопада 2015 року ОСОБА_1 (далі - позивач, ОСОБА_1 ) звернулася до Комінтернівського районного суду Одеської області з адміністративним позовом до Чорноморської селищної ради Лиманського району Одеської області (далі - відповідач, Чорноморська селищна рада, правонаступник Чорноморської селищної ради Комінтернівського району), в якому просила суд:

1.1. визнати дії та бездіяльність відповідача при невиконанні обов`язків з утримання належним чином житлових будинків протизаконними;

1.2. визнати протиправним та скасувати рішення Чорноморської селищної ради від 15 вересня 2015 року № 728 «Про затвердження тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкової території»;

1.3. зобов`язати Чорноморську селищну раду утримувати житловий фонд належним чином відповідно до чинного законодавства та провести роботи з підготовки житлового фонду до експлуатації в осінньо-зимовий період, терміново провести необхідні роботи з ремонту міжпанельних стиків та усунути протікання стін;

1.4. привести тарифи на утримання будинків та прибудинкової території у відповідність з вимогами законодавства;

1.5. стягнути з відповідача заподіяну незаконними рішеннями шкоду, яка складається з витрат на лікування у розмірі 3500 грн.;

1.6. стягнути з відповідача заподіяну моральну шкоду у розмірі 5000 грн.

2. На обґрунтування позовних вимог позивач зазначала, що відповідач своїми рішеннями від 15 вересня 2015 року № 728 та від 2012 року протиправно затвердив тариф на послуги з утримання будинків та прибудинкової території, в якому не передбачено коштів на ремонт будинків. Такий тариф не відповідає вимогам законодавства, в зв`язку з чим підлягає скасуванню як незаконний.

2.1. Позивач такж уважала, що, ухвалюючи таке рішення, Чорноморська селищна рада вийшла за межі своїх повноважень та грубо порушила законодавство, зокрема вимоги Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також Правил утримання житлових будинків та прибудинкової території, що в свою чергу грубо порушує конституційні права та законні інтереси мешканців селища, в тому числі її конституційне право на безпечне життя і здорове довкілля.

2.2. На думку позивача, протиправні дії та бездіяльність відповідача полягають у невиконанні своїх обов`язків з утримання будинків та прибудинкової території, ухилянні від проведення необхідних ремонтів житлових будинків, що призвело їх до значного руйнування. Зокрема, десятиповерховий будинок АДРЕСА_1 , у якому вона проживає протягом десяти років, протікає наскрізь під час дощів, що призводить до появи сирості, плісняви, руйнування штукатурки та стін.

2.3. У порушення правил утримання житлових будинків та прибудинкової території, балансоутримувачем не проводяться необхідні роботи з ремонту будинку, не проводяться роботи з підготовки будинку до сезонної експлуатації та інші передбачені законодавством роботи.

2.4. Такими протиправними діями та бездіяльністю Чорноморська селищна рада призводить житлові будинки до аварійного стану, що представляє загрозу життю та здоров`ю мешканців. За твердженням позивача, те, що вона проживає у сирому, погано опалюваному приміщенні з прямої вини Чорноморської селищної ради це призвело до появи у неї хронічних захворювань органів дихання.

3. Представник відповідача заперечував проти задоволення позову, оскільки оскаржуване рішення про затвердження тарифів прийнято належними органом у межах наданих повноважень. Тарифи за рішенням сформовані відповідно до Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкової території, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст