Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №826/10608/17

Ухвала КАС ВП від 03.02.2019 року у справі №826/10608/17

22.10.2020
Автор:
Переглядів : 100

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 липня 2020 року

м. Київ

справа №826/10608/17

адміністративне провадження №К/9901/3120/19

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Смоковича М. І.,

суддів: Данилевич Н. А., Шевцової Н. В.

розглянув у попередньому судовому засіданні у касаційній інстанції адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 до Національного антикорупційного бюро України про визнання протиправними та скасування наказу та розпорядження, поновлення на посаді, провадження по якій відкрито

за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 17 травня 2018 року, ухваленого у складі головуючого судді Григоровича П. О., та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 26 грудня 2018 року, прийняту у складі колегії суддів: головуючого - Собківа Я. М., суддів: Ісаєнко Ю. А., Файдюка В. В.

І. Суть спору

1. У серпні 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до Національного антикорупційного бюро України (далі - НАБУ), в якому просив:

1.1. скасувати наказ НАБУ від 27 липня 2017 року № 14-н про застосування дисциплінарного стягнення до старшого детектива - керівника Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_1;

1.2. скасувати розпорядження НАБУ від 27 липня 2017 року № 1234-р про припинення державної служби та звільнення позивача;

1.3. поновити ОСОБА_1 на державній службі в НАБУ на посаді старшого детектива - керівника Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів;

1.4. стягнути з НАБУ на користь ОСОБА_1 середній заробіток за час вимушеного прогулу.

2. В мотивування позову зазначає, що, починаючи з 08 червня 2016 року, позивач обіймав посаду старшого детектива - керівника Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів.

2.1. Однак, наказом НАБУ від 27 липня 2017 року № 14-н до позивача застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення з посади державної служби, що реалізовано розпорядженням НАБУ від 27 липня 2017 року № 1234-к, яким позивача звільнено із займаної посади з 31 липня 2017 року за пунктом 4 частини першої статті 87 Закону України "Про державну службу" від 10 грудня 2015 року № 889-VIII (далі - Закон № 889-VIII).

2.2. Підставою прийняття вказаного розпорядження слугував висновок Дисциплінарної комісії НАБУ від 27 липня 2017 року № 20.

2.3. Позивач стверджує, що позбавивши його можливості реалізувати права на свій захист, передбачені частиною восьмою статті 71 Закону № 889-VIII та Інструкцією про порядок проведення службового розслідування стосовно працівників Національного антикорупційного бюро України, затвердженого наказом Директора НАЗК від 23 жовтня 2015 року № 4, відповідачем проведено службове розслідування, за результатами якого сформовано упереджений висновок, який зумовив незаконне звільнення позивача.

2.4. Наголошує, що службове розслідування як і оскаржувані наказ та розпорядження проведено та прийняті відповідачем у період тимчасової непрацездатності ОСОБА_1 , що додатково свідчить про порушення відповідачем його права на захист та позбавлення його участі у встановлені об`єктивної істини відносно питань, які були предметом службового розслідування.

2.5. Вважаючи наказ НАБУ від 27 липня 2017 року № 14-н та розпорядження НАБУ від 27 липня 2017 року № 1234-р незаконними, ОСОБА_1 звернувся до суду з вимогою про їх скасування.

ІІ. Встановлені судами фактичні обставини справи

3. Розпорядженням Директора Національного антикорупційного бюро України від 01 жовтня 2015 року № 141-р ОСОБА_1 призначено на посаду детектива Національного бюро Третього відділу детективів Підрозділу детективів, а наказом від 23 грудня 2015 року № 137-н найменування посади змінено на детектив Третього підрозділу (відділу) детективів Головного підрозділу детективів. Розпорядженням Директора Національного антикорупційного бюро України від 01 лютого 2016 року № 89-р ОСОБА_1 призначено старшим детективом Національного бюро Третього підрозділу (відділу) детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України. Згідно з розпорядження від 08 червня 2016 року № 736-р ОСОБА_1 призначений старшим детективом - керівником Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України.

4. На підставі наказу Директора Національного антикорупційного бюро України від 08 червня 2017 року №132-о проведено службове розслідування відносно старшого детектива - керівника Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_1 за фактом можливого недодержання ним законодавства про державну службу та антикорупційного законодавства.

5. Службове розслідування призначено відповідно до вимог пункту 2 Інструкції про порядок проведення службового розслідування стосовно працівників Національного антикорупційного бюро України, затвердженої наказом Директора НАБУ від 23 жовтня 2015 року № 4 на підставі службової записки Керівника Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_5 щодо недодержання старшим детективом - керівником Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_1 законодавства про державну службу та антикорупційного законодавства.

6. Так, за результатами проведеного службового розслідування посадовими особами Управління внутрішнього контролю НАБУ складено висновок від 13 липня 2017 року, що затверджений Директором НАБУ 14 липня 2017 року та згідно з яким в діях старшого детектива-керівника Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_1 у відповідності до частини першої статті 65 Закону № 889-VIII, частини четвертої статті 28 Закону України "Про Національне антикорупційне бюро України" містяться ознаки дисциплінарних проступків у вигляді: порушення Присяги державного службовця, порушення правил етичної поведінки державних службовців, вчинення дій, що шкодять авторитету державної служби, а також використання повноважень в особистих (приватних) інтересах. Відповідно до пункту 2 вказаного висновку результати службового розслідування винесено на розгляд Дисциплінарної комісії Національного бюро.

7. Зі змісту висновку Дисциплінарної комісії НАБУ (далі також - Комісія) від 27 липня 2017 року № 20, слідує, що, розглянувши висновок та матеріали службового розслідування, призначеного відповідно до наказу Директора НАБУ від 08 червня 2017 року № 132-о "Про призначення службового розслідування", заслухавши доповідь члена Комісії ОСОБА_12, виступи уповноваженого представника підрозділу внутрішнього контролю Керівника управління внутрішнього контролю ОСОБА_13, Комісією встановлено, зокрема, що в ході планування та підготовки заходів з документування можливих неправомірних дій службових осіб місцевого самоврядування старший детектив-керівник Третього відділу детективів Третього підрозділу детективів Головного підрозділу детективів ОСОБА_1 запропонував ОСОБА_3 надати подарунок на користь залученої до співробітництва особи ОСОБА_4 за надання допомоги у зміні цільового призначення належних йому земельних ділянок. На вказану пропозицію ОСОБА_3 погодився та пообіцяв подарувати ОСОБА_4 одну із належних йому земельних ділянок. У подальшому, переслідуючи корисливий мотив та бажаючи набути без законних на те підстав частину вказаного нерухомого майна, ОСОБА_1 повідомив ОСОБА_4 неправдиву інформацію про намір ОСОБА_3 подарувати земельну ділянку в їх спільну власність ( ОСОБА_1 та ОСОБА_4 ), а також запропонував варіанти подальшого користування та розпорядження нею (будівництво об`єкту нерухомості для подальшого його продажу за для отримання грошових коштів).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст