«П‘ятірка» для ІТ-шників

06.10.2019
Переглядів : 2333

Є очевидним, що ІТ-індустрія в Україні останні роки стрімко розвивається. Це підтверджує зріст експорту відповідних послуг на 20%, порівняно з попереднім роком, та потрпаляння України до першоі десятки в Європі за кількістю працівників в цій сфері. А ще, 18 українських компаній знаходяться в топ 100 компаній світу.

Такі дані офіційні та слід не забувати, що значна кількість спеціалістів та обсягів експорту знаходиться «в тіні».

Також, не є таємницею приблизні доходи і обороти ІТ-шинків, особливо тих, хто працює на «зовнішній ринок» та схеми оптимізації через ФО-П.

Тому, для держави цей сектор є «ласим шматочком» по наповненню бюджету.

До нещодавна ІТ-шинків ніхто не чіпав, а навіть навпаки, створювали всі умови для приросту у сфері. Як приклад: запровадження податковоі пільги у вигляді звільнення від сплати ПДВ операцій із програмним забезпеченням.

Але, в кожній казочці є свій кінець: заробляєте - поділіться.

Першим кроком щодо «притиснення» ІТ-шинків стали «рухи» у лютому цього року, коли Мінсоцполітики представило свій законопроект про посилення регулювання трудових правовідносин з ФО-П. Одразу ж урядовці отримали відпір від представників галузі, так як сфера ІТ займає перше місце по «працевлаштуванню» через ФО-П. Законопроект не погоджений, але ідея вже нового Уряду щодо «закриття лавочки оптимізації через підприємців» залишилась.

Наступним кроком стала пропозиція Уряду щодо створення так званої 5-ї групи єдиного податку, яка має розповсюджуватися виключно на ІТ-індустрію. Законопроект ще не поданий, але влада має намір «закрити» це питання до нового року.

За попередньою презентацією 5-а група єдиного податку буде включати такі умови:

- перехід на дану групу буде добровільним, бажаючі зможуть залишитися на інших системах оподаткування;

- платниками будуть лише ФО-П;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст