Головна Блог Аналітична стаття Статті Особливості притягнення лікарів до кримінальної відповідальності

Особливості притягнення лікарів до кримінальної відповідальності

07.03.2019
Автор:
Переглядів : 10873

Існування правової невизначеності та недостатньої врегульованості галузі медичного права призвело до того, що лікарі фактично завжди знаходяться "під прицілом» волі пацієнта, який будь-яку дію чи бездіяльність лікаря може розцінити, як помилку. На практиці це призводить до боязні лікаря використовувати усі можливі засоби та інструменти (інколи навіть нетрадиційні) для захисту життя та здоров’я пацієнта, та необхідності постійно діяти із заявою обережністю і згідно із затвердженими методиками та правилами. (Джерело: «Українське право»)

Руслан Совершенний, адвокат, керуючий партнер юридичної фірми STATUS, одним з напрямів якої є діяльність у сфері медичного права, розповів про свій досвід розгляду даних справ та дав поради медичним працівникам, які діяти у разі подання заяви невдоволеним пацієнтом до поліції. Спікер одразу ж зазначив, що у зв’язку з особливостями даної галузі та неврегульованістю усіх колізій на законодавчому рівні, усі кримінальні провадження у сфері медичного права є дуже складними, і лише одна із сотні справ доходить до свого логічного завершення.

ДО ЯКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ МОЖЕ БУТИ ПРИТЯГНУТО ЛІКАРЯ?

Однак, перш за все, слід зазначити, що відповідальність медичних працівників може бути не лише кримінальна, а й цивільно-правова, адміністративна та дисциплінарна.

Під цивільно-правовою розуміється майнова відповідальність медичного працівника. Зокрема, у разі, якщо оплачена лікарська послуга була не надана або надана неналежним чином. В такому випадку пацієнт має право повернути сплачені кошти в судовому порядку, а також просити відшкодувати нанесену йому матеріальну та/або моральну шкоду.

Адміністративна відповідальність, як правило, стосується керівників медичних закладів, а тому адміністративні стягнення накладаються у разі неправильного адміністрування медичного закладу.

В свою чергу, дисциплінарна відповідальність - це відповідальність, яку застосовують до працівників.

Аналізуйте судовий акт: ЗАГАЛЬНИХ ФРАЗ НЕДОСТАТНЬО ДЛЯ ЗМЕНШЕННЯ СУМИ ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ, ЗАВДАНОЇ СМЕРТЮ ВНАСЛІДОК ЛІКАРСЬКОЇ ПОМИЛКИ (ВС/КЦС від 28 листопада 2018 р. у справі 490/3471/16-ц)

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЛІКАРІВ

Повертаючись до кримінальної відповідальності лікаря, то слід розуміти, що вона наступає за злочини, які вчиняються медичними працівниками і є злочинами проти життя та здоров’я особи.

Так, більшість справ проти лікарів стосуються кваліфікації їх дій як злочинних, а саме передбачених ст. 140 КК України: невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст