Головна Блог Аналітична стаття Статті Оголошення фізичної особи померлою в умовах воєнного стану

Оголошення фізичної особи померлою в умовах воєнного стану

30.01.2024
Переглядів : 2516

ЗМІСТ

  1. Постановка проблеми
  2. Нормативно – правове регулювання
  3. Судова практика
  4. Оголошення фізичної особи померлою на прикладі одного кейсу
  5. Висновки

1. Постановка проблеми

Правовий механізм оголошення фізичної особи померлою в судовому порядку був імплементований в сучасне українське законодавство із прийняттям в 2003 році Цивільного кодексу України, шляхом адаптації відповідної норми з положень Цивільного кодексу Української РСР. Із певними змінами, викликаними історичними подіями в Україні, цей механізм проіснував до сьогоднішнього дня у формі, наближеній до початкової. Хоча в умовах мирного часу до 2014 року та періоду гібридної війни росії 2014 – 2022 років механізм оголошення фізичних осіб померлими відносно ефективно справлявся з навантаженням тих часів, початок найбільшої війни на Європейському континенті з часів Другої світової миттєво зробив існуючий порядок неактуальним, що вимагає приведення його у відповідність до реалій сьогоднішнього дня.

Станом на травень 2023 року кількість зниклих безвісти в Україні сягає близько 23 760 осіб, згідно повідомлення, опублікованого заступником Міністра внутрішніх справ України Леонідом Тимченко на веб-сайті прес-центру Міністерства внутрішніх справ України. На жаль, наразі немає жодної розумної підстави припускати, що кількість зниклих безвісти осіб в Україні найближчими роками буде зменшуватись.

В цьому контексті постає питання про те, яких змін потребує законодавче регулювання порядку оголошення фізичних осіб померлими під час дії воєнного стану, та яким чином забезпечити ефективний та своєчасний захист прав та інтересів членів сім’ї загиблих осіб до того моменту, коли необхідні зміни будуть внесені.

З цієї метою проаналізуємо зміни, яких правове регулювання порядку оголошення фізичних осіб померлими зазнало протягом свого існування, та спробуємо сформулювати поправки та уточнення, яких воно потребує зараз.

2. Нормативно – правове регулювання

Можливість оголошення фізичної особи померлою передбачена статтею 46 Цивільного кодексу України.

В редакції від 01.01.2024 року, стаття 46 Цивільного кодексу України «Оголошення фізичної особи померлою» встановлює наступне.

Фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців, а за можливості вважати фізичну особу загиблою від певного нещасного випадку або інших обставин внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру - протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (частина 1).

Фізична особа, яка пропала безвісти у зв'язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після спливу двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців (частина 2).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст