Головна Блог Аналітична стаття Дайджести Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 26 листопада по 02 грудня 2022 року

Огляд практики ВС від Ростислава Кравця, що опублікована з 26 листопада по 02 грудня 2022 року

05.12.2022
Переглядів : 1285

Велика палата на цьому тижні відновила перегляд сералів, що відразу відобразилось на якості й так не дуже фахових рішень. Але почали потрохи "працювати". У це огляд увійшли позиції щодо розірвання договору оренди, порядок розрахунку добового небалансу природного газу й відшкодування заробітку, втраченого внаслідок каліцтва з урахуванням втрати ступеня професійної працездатності.

Окрім цього додано огляд рішень ЄСПЛ щодо судового розгляду за відсутності обвинуваченого (in absentia) та практики ВС-ККС в провадженнях про кримінальні правопорушення у сфері господарської діяльності, чергові рішення щодо незаконності відсторонення та арешту майна, яке колекторами було переоформлено у позасудовому порядку та продане й багато іншого.

За цей період, рекомендую звернути увагу на наступні ухвали, постанови й рішення:

Постанова ВП ВС про розірвання договору оренди і не застосування до таких правовідносин позовної давності

Справа № 922/3166/20

Дуже хотілось, щоб через тиждень ця позиція за бажанням третьої сторони не змінилась. Суд зазначив, що використання відповідачем земельної ділянки всупереч її цільовому призначенню - це протиправні дії, які тривають у часі, існують на момент звернення позивача до суду та ухвалення рішень судами першої та апеляційної інстанцій.

75. Отже, протягом строку дії договору оренди землі орендодавець не може бути обмежений у праві звернутися до суду з позовом, покликаним усунути нецільове використання земельної ділянки, зокрема і шляхом розірвання договору оренди землі. Такий позов може бути пред`явлений протягом всього строку дії договору (та існування обумовленого таким договором обов`язку виконувати зобов`язання щодо цільового використання земельної ділянки).

76. З огляду на зазначене Велика Палата Верховного Суду вважає правильним висновок про відмову відповідачу у задоволенні його заяви про застосування наслідків спливу позовної давності, виходячи при цьому з мотивів, викладених у цій постанові.

Постанова ВП ВС про розрахунок добового небалансу природного газу та правомірне корегування заднім число ціни оператором ГТС

Справа № 910/11273/20

126. Велика Палата Верховного Суду зауважує, що системний аналіз статті 35 Закону України «Про ринок природного газу», пунктів 3, 6, 8, 10, 11, 17 глави 6 розділу ХІV Кодексу ГТС, дає підстави для таких висновків.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст