Головна Блог Аналітична стаття Статті Непоправні наслідки маніпуляцій з боку матерів щодо отримання матеріальних благ в обмін на можливість батька бачитися з дітьми

Непоправні наслідки маніпуляцій з боку матерів щодо отримання матеріальних благ в обмін на можливість батька бачитися з дітьми

14.07.2017
Автор: GARO LAW OFFICE
Переглядів : 50597

«Я хочу бачити свою дитину, я її батько!», повторює схвильований чоловік, а в його очах стоять сльози.

Загальновідомо, що забороняючи малюкам бачитися з батьком, мами тим самим порушують закон.

Відповідно до ст. 141 Сімейного кодексу України мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

Відповідно до ст. 153 Сімейного кодексу України мати, батько та дитина мають право на безперешкодне спілкування між собою, крім випадків, коли таке право обмежене законом.

В статті 15 Закону «Про охорону дитинства» зазначено: «Дитина, яка проживає окремо від батьків або одного з них, має право на підтримання з ними регулярних особистих стосунків і прямих контактів».

Згідно ст. 157 Сімейного кодексу України питання виховання дитини вирішується батьками спільно, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею. Той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися дитиною та брати участь у її вихованні.

Відповідно до ч. 4 ст. 159 Сімейного кодексу України у разі ухилення від виконання рішення суду (яким визначено спосіб участі одного з батьків у вихованні дитини) особою, з якою проживає дитина, суд за заявою того з батьків, хто проживає окремо, може передати дитину для проживання з ним.

Але на практиці законодавство не містить реального механізму примусового виконання розпорядження державної адміністрації чи рішення суду про встановлення порядку участі батька у вихованні дітей та графіку зустрічей. Крім того батьки, що розлучилися, досить рідко усвідомлюють, що погіршення поведінки чи здоров’я дитини пов’язане з їх розлученням.

Останнім часом стрімко зростає кількість запитів від чоловіків надати консультацію як можна подолати маніпуляції з боку матері дітей на отримання матеріальних благ в обмін на можливість батька бачитися з дітьми.

У зв’язку з цим, виникло бажання більш детально освітити тему можливих психічних розладів у дітей, батьки яких у випадку розлучення не здатні взяти на себе всю відповідальність за розлучення, щоб нейтралізувати в дитини почуття суму, гніву, провини й страху, а також викривлень особистості дитини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст