Головна Блог Аналітична стаття Статті Месенджери та їх допустимість у судовому процесі

Месенджери та їх допустимість у судовому процесі

28.03.2023
Переглядів : 2284

Аналізуйте судовий акт: Повідомлення, відправлені електронною поштою чи через застосунки-месенджери, є електронним доказом, такі можуть подаватися як роздруківки, до того ж закон не вимагає наявності електронного підпису на електронних доказах. (Ухвала ВС КГС, справа №916/3027/21 від 24.01.2023 р.)

Ухвалою від 15 березня 2023 року Велика Палата Верховного Суду (далі - ВП ВС) у справі 916/3027/21 призначила справу до розгляду на 05 квітня 2023 року у порядку письмового провадження. Серед іншого, як слідує з ухвали, ВП ВС планує надати відповідь на наступні питання:

– чи можуть слугувати доказами факту поставки товару електронні докази у формі електронного листування за допомогою месенджерів («Skype», «Telegram», «Viber», «WhatsApp» тощо) у їх сукупності та системному зв`язку з іншими доказами;

– чи вважається належним та допустимим доказом у судовому процесі висновок судової експертизи комп`ютерної техніки та програмних продуктів, проведеної над оригіналом електронного доказу, на якому міститься листування за допомогою месенджерів («Skype», «Telegram», «Viber», «WhatsApp» тощо).

Не можливо переоцінити значення висновків, що будуть зроблені. Це на певний час поставить крапку в згаданих питаннях. Але на мій погляд, ці питання не можливо вирішити у суді, тому що їх зміст далеко виходить за рамки права та більше стосується фізики процесу. Саме на технічних питаннях я планую зупинити увагу.

Зокрема, я прошу поміркувати над питанням: Чи можливо вважати допустимим доказом, та чи може бути доказом поставки товару факсокопія? (звісно без наявності оригіналу документа). Швидше за все кожен прийде до відповіді, що ні! Чому ні? Тому що немає можливості перевірити достовірність цього доказу, а підробити його дуже легко. За якісною факсокопією не можливо провести експертизу, та, при наявності обґрунтованих сумнівів пересвідчитись у її достовірності.

Таким чином ми приходимо до висновку, що при наявності обґрунтованих сумнівів не можливо визнати доказ достовірним, якщо його легко підробити та експертним шляхом не можливо визначити достовірність доказу.

Якщо ви погоджуєтесь з цим висновком, то на часі перейти до месенджерів, питань до яких значно більше, ніж до факсокопій.

Зазвичай листування у месенджерах встановлюється звичайним оглядом телефона (комп’ютера) або за допомогою спеціальних програмно-апаратних комплексів, що допомагають виявити приховане/видалене листування. (вважатимемо, що такий програмно-апаратний комплекс сертифіковано належним чином і він використовується на законних підставах). Тобто листування у месенджері (факсокопія) наявне.

Читайте статтю: Чи має особа право записувати свою розмову з іншими особами, без їх відома і згоди, в тому числі в месенджерах (наприклад, Messenger, WhatsApp, Viber, Telegram тощо) і чи є такі аудіо-, відеозаписи допустимими доказами в кримінальному провадженні

Чи легко підробити таке листування?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст