Головна Блог Аналітична стаття Статті Хуліганство в судових засіданнях: кому вигідно та чому так відбувається

Хуліганство в судових засіданнях: кому вигідно та чому так відбувається

23.12.2020
Автор:
Переглядів : 4196

Чим відрізняються злочини за ст. 296 КК України (хуліганство) та за ст. 376 КК України (втручання в діяльність судових органів)?

У далекому 2015 році в Ужгородському міськрайонному суді Закарпатської області певні особи неодноразово своїми хуліганськими витівками і діями перешкоджали здійсненню правосуддя, зривали судові засідання тощо. З приводу таких дій були направлені відповідні звернення до правоохоронних органів, Вищої ради юстиції, однак по теперішній час за вчинене ніхто не був притягнутий до відповідальності.

Стало цікаво, чи так відбувається тільки на Закарпатті чи, можливо, в країні існує інша практика, і винних у вчиненні злочинів хуліганської спрямованості все ж таки притягають до відповідальності.

При цьому бажано провести певні аналогії між класичним хуліганством та втручанням в діяльність судових органів.

Так, основний безпосередній об'єкт хуліганства - громадський порядок. Його додатковим факультативним об'єктом можуть виступати здоров'я особи, авторитет органів державної влади, громадська безпека. У свою чергу об'єктом втручання в діяльність судових органів є порядок здійснення правосуддя в частині реалізації загального конституційного принципу незалежності суддів при здійсненні правосуддя. У деяких випадках втручання в діяльність судових органів здійснюється, в тому числі, і за допомогою хуліганських дій.

Однак навіть при поверхневому перегляді та аналізі даних з Єдиного державного реєстру судових рішень, навіть не рахуючи кількість обвинувальних вироків по цих категоріях справ, а банально зробивши скріншоти із реєстру видно, що принаймні за 2020 рік вироків по ст. 296 КК України (хуліганство) ухвалено величезну кількість, тоді як вироки за ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) КК у 2020 році відсутні взагалі. Це при тому, що тільки Вища рада правосуддя зверталась до правоохоронних органів у 2019-2020 році 74 рази із зверненнями «Про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя за повідомленнями суддів». Однак «віз і нині там….».

Ось так виглядає Єдиний реєстр судових рішень при пошуку вироків по ст. 296 КК України (хуліганство) за 2020 рік.

А ось так виглядає єдиний реєстр судових рішень при пошуку вироків по ст. 376 КК України (втручання в діяльність судових органів) за 2020 рік.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст