Головна Блог Аналітична стаття Статті Гонорар успіху адвоката: нюанси погодження та проблеми стягнення 

Гонорар успіху адвоката: нюанси погодження та проблеми стягнення 

12.01.2023
Переглядів : 10139

Гонорар адвоката - це форма винагороди за надану професійну правничу допомогу. Відповідно до “Правил адвокатської етики”, затверджених Звітно-виборним з'їздом адвокатів України 2017 року від 09 червня 2017 року (зі змінами, далі - ПАЕ), сам розмір гонорару адвоката, порядок сплати, зміни, обчислення такого, ітд. - визначаються в договорі, що укладається між адвокатом (адвокатським бюро чи адвокатським об’єднанням) і клієнтом.

Правнича допомога є специфічною послугою - складно визначити її універсальну вартість, що пов’язано із індивідуальністю кожної справи. Саме тому, розмір гонорару адвокатів визначається за їх домовленістю із клієнтом. Як адвокат визначає гонорар - виходячи із власних міркувань, при цьому враховується складність справи, досвід, кваліфікація, фінансова можливість клієнта, завантаженість та інші обставини.

Часто буває, що “на часі” вартість адвокатського гонорару непосильна для клієнта, але справа, яку він бажає доручити адвокату - може в майбутньому забезпечити фінансування правничих послуг. Іноді - ж, справа зовсім не у вартості, а у бажанні клієнта забезпечити не тільки свою зацікавленість, а і зацікавленість адвоката, у досягненні бажаного результату. В обох цих випадках, корисним інструментом оплати праці адвоката ​є гонорар успіху. Зауважу, що до уваги в цій статті беремо, в основному, практику цивільного, господарського та адміністративного процесів.

НАУКОВИЙ ВИСНОВОК щодо відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу (справа № 922/1964/21)

ЗМІСТ:

Що таке гонорар успіху адвоката?

Гонорар успіху адвоката - це форма оплати за надання професійної правничої допомоги, за якою сплата винагороди адвокату здійснюється у випадку досягнення результату, обумовленого домовленостями адвоката і клієнта.

Поняття “гонорару успіху” не визначено в законодавстві. Проте, дефініцію гонорару успіху Верховний Суд (далі - ВС) визначив у ряді своїх постанов. Так, зокрема, у постанові ВС КГС №903/781/21 від 28.07.2022 р., гонорар успіху визнано “платою за досягнутий адвокатом результат, нарахування та сплата якого залежать від настання певної події”. У цій справі - де поряд із гонораром успіху була ще фіксована сума до сплати за послуги - такий вид винагороди названо складовою гонорару.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст