Головна Блог Новини Житель Харківщини, який влаштувався завідуючим ЖКГ під час окупації, отримав 5 років за гратами (ч. 5 ст. 111-1 КК України)

Житель Харківщини, який влаштувався завідуючим ЖКГ під час окупації, отримав 5 років за гратами (ч. 5 ст. 111-1 КК України)

30.03.2023
Переглядів : 1408

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав громадянина винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 28 березня.

Обвинувачений з дружиною і донькою мешкав в смт.Савинці, Ізюмського району, Харківської області, що понад пів року було окуповане російською армією.

23 червня 2022-го чоловік уклав трудовий договір із головою окупаційної адміністрації міста Балаклія і обійняв посаду завідуючого сектором ЖКГ. Вважається, що він працював до 10 вересня 2022 року, коли цю територію звільнили українські війська.

Згадайте новину: Погодилась на посаду в правоохоронних органах і отримала підозру: статті 111-1 КК України - колаборантка Мармій Н.С.

У судовому засіданні обвинувачений розповів, що після окупації спочатку сидів вдома, а влітку йому сказали, що в ЖКГ нікого немає та попросили стати завідуючим житлово-комунального господарства за місячну винагороду в 28 тисяч російських рублів. В його обовʼязки входило спілкування з людьми, які приходили та повідомляли, що в будинках текли дахи, а деякі доми розгромлені і він їм допомагав. У його розпорядженні були трактори і він давав розпорядження підлеглим, щоб допомагали людям тракторами розбирати завали. У ЖКГ працювало 8 чоловік, в міськводоканалі – 10, у розпорядженні було два трактори. Також він відповідав за те, щоб були заправленні транспори, які вивозять сміття і транспорт міськводоканалу.

Суд враховує, що йдеться про тяжкий злочин проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану. Тому відмовився призначити покарання нижче від найнижчої межі чи звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Згадайте новину: «Не було за що жити». Ще двох жительок Херсонщили судили за допомогу в російському «референдуму»

Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі, заборонивши на 10 років обіймати деякі посади в органах влади, установах, підприємствах та організаціях незалежно від форми власності.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст