Головна Блог Аналітична стаття Статті ФОП, «судодень» та інші випадки відмови у відшкодуванні витрат на професійну правничу допомогу

ФОП, «судодень» та інші випадки відмови у відшкодуванні витрат на професійну правничу допомогу

09.09.2022
Переглядів : 5154

На кожен гонорар знайдеться свій клієнт. Однак не всі витрати «зрозуміє» суд. Як доводити суму витрат на правничу допомогу? Чи можна стягнути витрати на очікування судового засідання, проїзд до суду та проживання в готелі? (Джерело: ЗіБ)

Обчислення та доказування

Про те, як відшкодовувати витрати на професійну правничу допомогу розповіли у Вищій школі адвокатури. Вебінар з даної тематики представила адвокат Тетяна Рабко.

На початку заходу лектор звернулась до опорних понять, закріплених на законодавчому рівні. Так, спікер окреслила поняття судових витрат загалом та перейшла до їх різновидів. Адже у складі судових витрат, які покладені на сторони процесу або державу (у випадку надання безоплатної правової допомоги) опинилась не лише професійна правнича допомога. До судових витрат належать також витрати: пов’язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов’язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов’язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

У свою чергу витратами на правничу допомогу є гонорар адвоката. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час. Обґрунтування конкретного розміру гонорару Т.Рабко порадила також прописати у договорі, адже великий досвід в адвокатській професії або важливість справи для клієнта можуть бути підставами для збільшення суми гонорару.

Доказами на підтвердження заявленого розміру витрат на правничу допомогу можуть бути:

договір про надання правової допомоги та додаткові угоди до нього;

акт приймання-передачі наданих послуг;

детальний розрахунок винагороди;

рахунки на оплату;

банківські документи про оплату послуг.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст