Головна Блог Аналітична стаття Статті Електронний адвокатський запит: чи законно вимагати письмового засвідчення копії ордера та свідоцтва

Електронний адвокатський запит: чи законно вимагати письмового засвідчення копії ордера та свідоцтва

28.09.2023
Переглядів : 4330

Чи не найдієвішим інструментом для збору доказів у діяльності адвоката є надіслання адвокатських запитів. Зазвичай адресатами адвокатських запитів є державні органи та установи.

Усі колеги-адвокати хоч раз зустрічались з випадком, коли відмовляли у наданні інформації на запит через те, що адвокатський запит або додатки до нього оформлені неналежним чином. Іноді навіть доходить до абсурду: не надають інформацію, оскільки до запиту долучено не завірену копію ордеру, а його оригінал. До речі, з остаточною зміною з 01.01.2022 форми ордера та можливості його друкувати з електронного кабінету адвокату простіше надати оригінал ордеру (в т.ч. електронний файл ордеру), ніж спочатку роздрукувати його, а потім зробити з нього копію.

В умовах цифрового документообігу та розвитку електронного судочинства з’явилась можливість надіслання адвокатських запитів в електронному вигляді, що значно прискорює збір необхідної інформації в інтересах клієнта.

Згадайте новину: Адвокатській запит посилять - проект ЗУ №9356

Електронний адвокатський запит оформлюється шляхом формування електронного файлу (здебільшого у форматі pdf), який адвокат скріплює електронним цифровим підписом.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг» юридична сила електронного документа не може бути заперечена виключно через те, що він має електронну форму.

Водночас адвокатам регулярно доводиться мати справу з випадками відмови у розгляді їхнього електронного запиту через «неналежне» оформлення додатків до нього. Чомусь більшість адресатів адвокатського запиту хибно вважає, що додатки до електронного адвокатського запиту повинні засвідчуватись не тільки електронним цифровим підписом.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» до адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Слід відзначити, що відповідно до рішення Ради адвокатів України № 132 від 16-17.11.2022: (1) електронний підпис фізичної особи — адвоката не потребує додаткового підтвердження статусу адвоката, оскільки на підтвердження своїх повноважень адвокат надає ордер, у якому вже зазначається такий правовий статус; (2) адвокатський запит із додатками (поданий без фізичного письмового підпису адвоката), підписаний за допомогою електронного підпису, є належним документом, що підтверджує повноваження адвоката в розумінні Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Очевидно, що під час формування електронного адвокатського запиту додатки до нього формуються шляхом сканування та посвідчуються електронним цифровим підписом в електронному вигляді.

Згадайте новину: На адвокатський запит слід надавати і службову таємницю - НААУ

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст