Головна Блог Новини Електронне декларування: все запрацює по-справжньому?

Електронне декларування: все запрацює по-справжньому?

15.08.2016
Переглядів : 1594

Від 15 серпня має запрацювати електронне декларування майна чиновників, суддів і прокурорів. Воно стане обов'язковим для високопосадовців, заявляють президент і Національна агенція з питань запобігання корупції (НАЗК), яка й перевірятиме декларації.

"Всі мають вигорнути свої кишені перед суспільством з 15 серпня. Іншої дати я не розглядаю і навіть чути не хочу про перенесення", - заявив президент.

Він наголосив, що декларування повинно стати ефективним механізмом контролю за доходами і витратами чиновників, а відтак, вагомою складовою боротьби із корупцією.

Згадайте новину: Закон про електронні декларації чиновників підписано: тепер ховати майно набуте корупційним шляхом буде складніше

Президент також сказав, що "недосконалість відповідного закону та очевидна сирість програмного софт-забезпечення не можуть бути підставою для перенесення старту цього процесу".

"Навіть не розглядаю такий варіант (що система електронного декларування не запрацює вчасно. - Ред.)", - заявив заступник голови НАЗК Руслан Радецький.

Складнощі на старті

Держслужба спецзв'язку і захисту інформації заявляла про можливу затримку із запуском системи електронних декларацій через несвоєчасне отримання необхідного для державної експертизи обладнання, програмного забезпечення і документації.

Оглядачі сприйняли ці заяви як чергову спробу затримати запровадження електронного декларування.

Про своє здивування складнощами, на які наразився процес, заявили у представництві ЄС та Програмі розвитку ООН. У Transparency International закликали Київ не відкладати запуск системи моніторингу майна політиків і держслужбовців. Як йдеться у заяві TI, голова організації Хосе Угас нагадав, що "президент Порошенко казав, що ця проста електронна платформа буде запущена в серпні, що всі, хто брехав у деклараціях, нестимуть кримінальну відповідальність". А відтак, "якщо система не буде введена в експлуатацію, світ побачить, що президент Петро Порошенко несерйозно ставиться до боротьби з корупцією".

Згадайте новину: Суддя ВГСУ Олександр Сибіга роками не декларує маєток, в якому живе, бо «він не введений в експлуатацію»

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст