Головна Блог Новини Чому до війська забирають заброньованих і навіщо їм відвідувати ТЦК особисто

Чому до війська забирають заброньованих і навіщо їм відвідувати ТЦК особисто

12.08.2024
Переглядів : 1548

У соціальних мережах активно обговорюють тему мобілізації в Україні. А саме те, що за певних умов представники ТЦК та СП можуть мобілізувати чоловіків, які були заброньовані за критично важливими підприємствами.

Відомо про випадки, коли суд відмовляв у позові таким чоловікам, пояснюючи це тим, що саме на військовозобов`язаних, які мають право на відстрочку чи бронювання, покладено обов`язок із своєчасного інформування ТЦК та СП про наявність таких підстав.

Був заброньований, а став військовим

Адвокатка Таміла Алексик, така проблема дійсно існує. А стала вона дуже актуальною, саме коли встановили двомісячний термін для оновлення облікових даних – від 16 травня по 16 липня.

"Мій клієнт був заброньований підприємством, але коли поїхав у відрядження до Львівської області, там його зупинили працівники ТЦК, і оскільки даних щодо бронювання чоловіка у спеціальному обліку не було, його доправили до військкомату. Там він дуже швидко пройшов ВЛК і його оформили до військової частини", – розповідає адвокатка Таміла Алексик.

Вона додає, що пізніше працівника-новобранця забрав керівник підприємства на підставі наявного у нього бронювання. Але у чоловіка тепер є проблема, бо він вже отримав статус військовослужбовця – відповідно за СЗЧ (самовільне залишення частини) проти нього відкрито кримінальне провадження.

Згадайте новину: Чи можуть мене оштрафувати за те, що я вже 10 років не був на ВЛК?

Чому подібне відбувається?

Адвокатка пояснює, що всі заброньовані громадяни мають перебувати на спецобліку, а інформація про них повинна з’являтися у системі "Оберіг".

"Усі заброньовані громадяни мають перебувати на спеціальному обліку, але з якихось невідомих причин туди потрапляють не всі. Таке часто траплялося на початку війни, а зараз таких випадків побільшало. Тобто, коли є список заброньованих працівників за певним підприємством, але до ТЦК цей список, затверджений та погоджений на рівні Міноборони, з якихось причин не передали і на спецобліку людей зі списку немає", – розповідає Таміла Алексик.

Згадайте новину: Що робити, якщо працівники ТЦК хапають та запихають в автобус - Веніславський

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст