Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи під силу українцям без кваліфікованої правничої допомоги правильно обрати потрібний суд для судового захисту?

Чи під силу українцям без кваліфікованої правничої допомоги правильно обрати потрібний суд для судового захисту?

25.11.2016
Автор: LEXLIGA
Переглядів : 1909

Бурхливе суспільно-політичне життя в Україні супроводжується підвищенням рівня правосвідомості громадян. Відтак звернення до суду за захистом своїх прав, свобод та законних інтересів є звичайною складовою життя пересічного українця. Проте, у великому розмаїтті правових відносин та за наявності досить складної будови судової системи, яка формується за принципами територіальності, інстанційності та спеціалізації, досить важко визначити потрібну судову юрисдикцію, тобто, встановити саме ту ланку судової системи та конкретний суд, який, згідно із законом, повинен здійснювати правосуддя при розгляді власної, індивідуальної, своєї ситуації, спору чи порушення прав.

Безпомилкове визначення юрисдикції та підсудності тієї чи іншої справи має неабияке практичне значення і тісно пов’язане з судоустроєм (розділенням судових справ між ланками судової влади). З цього починається судовий процес.

Читайте статтю: Типові помилки прокурорів в обвинувальних актав та процесуальні наслідки таких помилок для обвинувачення в суді

Помилки, допущені на цьому етапі, призводять до залишення позову без розгляду, як наслідок:

1) втрата суми сплачених коштів судового збору (розмір якого значно зріс ще з минулого року);

2) гаяння часу від 1 до 3 місяців (час опрацювання канцелярією суду і суддею матеріалів позову) або навіть більше, якщо неправильність визначення судової юрисдикції буде виявлена судом апеляційної чи касаційної інстанції, що має наслідком скасування усіх ухвалених у справі судових рішень;

3) необхідність повернення оригіналів письмових документів (якщо позивач їх долучив до матеріалів) для подання позовної заяви до іншого суду;

4) сплив терміну чинності письмових довідок чи інших документів, які були зібрані як докази тощо.

Читайте статтю: Відсутність складу злочину в діях особи і виправдувальні вироки

Існування такої проблеми негативно відбивається на доступності правосуддя, а причиною цього є те, що у правилах розмежування справ між різними ланками судової системи складно розібратися не лише освіченому та правосвідомому українцю, а й деколи фаховим юристам, у тому числі й суддям.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст