Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи можна стягувати заборгованість з підприємств, які знаходяться на територіях, на яких ведуться активні бойові дії?

Чи можна стягувати заборгованість з підприємств, які знаходяться на територіях, на яких ведуться активні бойові дії?

18.05.2023
Переглядів : 1519

З початком повномасштабної агресії рф постало багато питань, які стосуються юридичного урегулювання певних сфер суспільного життя. Не стало виключенням і питання виконання судових рішень, як на території підконтрольній Україні, так і на територіях, які тимчасово непідконтрольні Уряду держави.

З метою врегулювання відповідної сфери суспільних правовідносин законодавцем було ухвалено Закон України "Про внесення зміни до розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження" від 15.03.2022, яким доповнено розділ XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про виконавче провадження" пунктом 10-2. У подальшому Верховна Рада України вносила зміни до вказаного пункту.

Наведена нормою передбачено зупинення виконання виконавчих дій, заборону заміни стягувачів у виконавчих провадженнях, стягувачами за якими є рф, її громадяни, юридичні особи, а також юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства, відмінного від законодавства України, серед кінцевих бенефіціарних власників, членів або учасників (акціонерів) яких є рф, її громадянин або юридичні особи. Виключенням є громадян рф, які проживають на території України на законних підставах та юридичні особи, які створені та зареєстрованих відповідно до закону України, кінцевими бенефіціарними власниками, членами або учасниками (акціонерами) яких є виключно громадяни рф, які проживають на території України на законних підставах.

Також ухвалений Закон регулює можливість часткового використання коштів, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби або приватним виконавцем (для фізичних осіб – видаткові операції у розмірі мінімальної заробітної плати на місяць; для юридичних осіб – для виплати заробітної плати не більше п’яти розмірів мінімальної заробітної плати на місяць; а також для сплати податків та зборів).

Абзац п’ятнадцятий пункту 10-2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження" вводить заборону на відкриття виконавчих проваджень та вжиття заходів примусового виконання рішень на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до переліку на період дії воєнного стану в Україні.

Розглянемо вказану норму більш детальніше.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 "Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією" (набрала чинності 25.12.2022) встановлено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 10 грудня 2022 року був затверджений наказом Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75. Указаний наказ втратив чинність 27.12.2022. Наразі діє наказ Міністерства від 22.12.2022 № 309 (з наступними змінами), яким затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі – Перелік).

Отже, в силу абзацу п’ятнадцятого пункту 10-2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження" заборона відкривати виконавчі провадження та вчиняти виконавчі дії розповсюджується на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), відповідно до Переліку.

Водночас, як бачимо зі змісту наведеної норми, заборона відкривати виконавчі провадження та вчиняти виконавчі дії стосується саме певної території (територіальних громад внесених до Переліку).

Така заборона не стосується місця реєстрації (розташування) підприємства і місце реєстрації юридичної особи не ототожнює з місцем вчинення виконавчих дій.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст