Головна Блог Аналітична стаття Статті Чи можливе поєднання деліктної та договірної відповідальності у медичних справах?

Чи можливе поєднання деліктної та договірної відповідальності у медичних справах?

22.02.2023
Переглядів : 1669

Коли турбота про здоров’я, а особливо про чуже, стає виснажливою рутиною, помилок не уникнути. Втім такі помилки лікарів «дорого» коштуватимуть не лише пацієнту, а й самому лікарю та закладу охорони здоров’я, в якому він працює. (Джерело: Закон&Бізнес)

Користуйтеся консультацією: Чи існує насправді відповідальність медичних працівників

Змодельовані ситуації

У Вищій школі адвокатури відбувся вебінар «Відповідальність лікаря за завдану пацієнту шкоду (практичні аспекти». Лектором заходу виступила член Центру медичного права ВША, адвокат Яна Бабенко.

Перш за все, спікер звернула увагу на те, що у межах цього вебінару йтиметься про цивільні спори. А от визначення виду відповідальності – договірної чи деліктної слід починати із відповідей на такі питання: чи було укладено договір про надання медичних послуг (медичної допомоги)? Чи було завдано пацієнту шкоду каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я?

ВІДЕО: Згода на надання медичної допомоги та щеплення | Адвокат Ростислав Кравець

Чи настала смерть пацієнта внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги?

І хоча підходи щодо визначення виду відповідальності в даному правовому аспекті існують різні, сама Я. Бабенко розділяє позицію Верховного Суду щодо можливості поєднання договірної та деліктної відповідальності.

На прикладі змодельованих ситуацій, спікер пояснила, коли йдеться про договірну, а коли — про деліктну відповідальність. Так, якщо пацієнту внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги не було завдано шкоди каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, але умови договору про надання медичних послуг були виконані неналежно чи не у повному обсязі, настає договірна відповідальність.

Якщо ж пацієнту внаслідок ненадання чи неналежного надання медичної допомоги була завдана шкода каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, але договір про надання медичних послуг укладено з ним не було – настає деліктна (позадоговірна) відповідальність. Цивільно-правова відповідальність виникатиме на підставі ст.ст. 1195, 1166, 1167 Цивільного кодексу. Тут прикладом може стати укладений із стоматологічною клінікою договір щодо протезування. І ось якщо було встановлено строк, приміром у 1,5 роки, але за цей час роботи не були виконані, хоча й шкода здоров’ю відсутня, йтиметься лише про договірну відповідальність.

Користуйтеся консультацією: Чи залишилася ще безкоштовна медицина і що робити в разі відмови в безкоштовному лікуванні?

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст