Головна Блог Аналітична стаття Статті Банкрутство юридичних осіб - як бути з кредиторами, які включені до санкційних списків або пов'язані із підсанкційними особами?

Банкрутство юридичних осіб - як бути з кредиторами, які включені до санкційних списків або пов'язані із підсанкційними особами?

01.11.2023
Переглядів : 2023

Не дивлячись на введення воєнного стану всій території України, запровадженого Указом Президента України №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», суди продовжують здійснювати правосуддя, а арбітражні керуючі зобовʼязані виконувати свої повноваження та дотримуватись вимог КУзПБ, в межах процесуальних строків.

В реаліях повномасштабної війни у справах про банкрутство юридичних осіб довелось зіштовхнутись з проблемами, які вже існували з 20.02.2014 року, проте залишаються поза увагою нормотворчої діяльності України в сфері банкрутства.

14 серпня 2014 року прийнято Закон України “Про санкції” № 1644-VII (далі - Закон), яким з метою захисту національних інтересів, національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України, протидії терористичній діяльності, а також запобігання порушенню, відновлення порушених прав, свобод та законних інтересів громадян України, суспільства та держави можуть застосовуватися спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (далі - санкції).

Частиною другою статті 1 Закону визначено, що санкції можуть застосовуватися з боку України по відношенню до іноземної держави, іноземної юридичної особи, юридичної особи, яка знаходиться під контролем іноземної юридичної особи чи фізичної особи-нерезидента, іноземців, осіб без громадянства, а також суб’єктів, які здійснюють терористичну діяльність.

Згідно підпункту 11 Пункту 4 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 липня 2014 р. № 228, Мін’юст відповідно до покладених на нього завдань здійснює підготовку та подання Кабінетові Міністрів України пропозицій щодо застосування, скасування та внесення змін до спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), що вносяться Кабінетом Міністрів України на розгляд Ради національної безпеки і оборони України відповідно до Закону України «Про санкції», та бере участь у формуванні, реалізації та моніторингу ефективності державної санкційної політики з питань, що належать до його компетенції.

19 жовтня 2022 року рішенням Ради національної безпеки і оборони України “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)” (далі - Рішення), введеним в дію Указом Президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022, було підтримано внесені Службою безпеки України пропозиції щодо застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фізичних і юридичних осіб (перелік затверджений). Неодноразово до даного Рішення було внесено зміни (06.01.2023, 05.02.2023, 01.04.2023, 15.04.2023, 12.05.2023).

Кредитор, чиї вимоги визнані господарським судом до боржника у справі про банкрутство юридичної особи, потрапивши в санкційний список Ради національної безпеки і оборони України, зазнає ряд обмежувальних заходів (санкцій), з числа, передбачених ст. 4 Закону України «Про санкції». Основні санкції, що зумовлюють фактичне припинення діяльності є: (1) блокування активів; (4) запобігання виведенню капіталів за межі України; (5) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань.

Додатково може бути застосовано санкцію передбачену п. 11 ч.1 ст. 4 Закону України «Про санкції» — стягнення в дохід держави активів компанії.

При розрахунках з кредиторами, які підпадають під санкції — необхідним буде здійснення користування та розпорядження коштами, що заборонено санкціями.

З наведеного вбачається, що процедура банкрутства може тривати необмежену кількість часу до моменту зняття санкцій, так як за результатами формування ліквідаційної маси, арбітражний керуючий не зможе здійснити задоволення вимог кредитора, на якого накладено санкції.

При цьому, в будь-який момент санкції можуть бути змінені або скасовані (ст. 5 Закону).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст