Головна Блог Аналітична стаття Статті Багато років за гратами без вироку або сучасний стан показового розслідування афери "Еліта -Центр"

Багато років за гратами без вироку або сучасний стан показового розслідування афери "Еліта -Центр"

23.10.2015
Автор:
Переглядів : 1839

Будівельні афери на пострадянському просторі давно стали вельми популярними й успішними. І не лише тому, що, попри їх величезну кількість і очевидну небезпеку, чисельність потенційних жертв, які несуть гроші шахраям, не зменшується. Афера з «Еліта-центром», про фігуранта якої піде мова у цій статті, не найбільша з них. Але завдяки вдалому корупційному медіа-брендингу стала загальною назвою, таким собі стандартом інвестиційно-будівельних афер.

Бренд будівельних афер

Від самого початку кризи, яку нарекли «афера «Еліта-центр» влада всіляко публічно демонструвала своє завзяття у захисті прав обдурених інвесторів і прагнення покарати винних, одним з яких назвали вже всім відомого Олександра Шахова (Волконського).

За часів свого президентства Віктор Ющенко доручив Уряду в 3-денний термін виділити земельні ділянки для забезпечення житлом обдурених інвесторів, Генпрокуратурі — проконтролювати в порядку нагляду процес компенсації коштів потерпілим, Фонду держмайна і Міністерству внутрішніх справ — провести інвентаризацію активів «Еліта-центру» із залученням потерпілих. У лютому 2008 року один за одним були видані три відповідні укази глави держави. Про виконання мали доповідати на найвищому рівні кожні два тижні.

Президент особисто спілкувався з обдуреними вкладниками, а в Кабміні створили комісію з

вирішення проблеми забезпечення житлом потерпілих інвесторів «Еліта-центру». Натомість практика підтвердила, що всі показові зусилля влади, починаючи з гаранта, стосовно захисту прав обдурених громадян не приносять жодних результатів, а розслідування будівельних афер також закінчується, як правило, нічим.

«Нічим» означає, що після тривалих досудових розслідувань правосуддя вінчається ув’язненням для обвинувачених (підкреслю: обвинувачених не означає винних), а потерпілі не отримують нічого, оскільки тривалість досудового розслідування й судового розгляду дає можливість шахраям настільки заплутати сліди, що не вдається ні грошей знайти, ні права власності встановити. Красномовне свідчення цього — недобудовані багатоповерхівки, які разом з людьми, котрі вклали в них кошти, ось уже майже 10 років очікують вирішення кримінальної справи. А кінця очікуванню не видно і ось чому.

9.02.2006 стосовно «організатора афери» порушили справу за ч.4 ст.190 («Шахрайство») Кримінального кодексу. Наступного ж дня діяння кваліфікували за ч.5 ст.191 КК («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), а справу закрили за відсутністю складу злочину.

Забігаючи трохи наперед (на 9 років!), зауважимо, що наразі О.Шахова звинувачують за цією самою ст.190. Але про теперішній кримінально-процесуальний момент — пізніше.

Екстрадиція завдовжки в рік

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст