Головна Блог Аналітична стаття Статті Арешт на ліміти у системі адміністрування ПДВ: як зняти

Арешт на ліміти у системі адміністрування ПДВ: як зняти

13.12.2018
Автор:
Переглядів : 4477

Останнім часом, органи досудового розслідування активно звертаються з клопотаннями про накладення арешту на суми ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ, на які підприємства мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

В обґрунтування своїх клопотань, слідчі/прокурори зазначають, що такі суми є предметом протиправної діяльності, оскільки отримані внаслідок проведення незаконної діяльності та можуть бути використані для надання безпідставного податкового кредиту з ПДВ підприємствам реального сектору економіки, що, в свою чергу надасть змогу останнім ухилитись від сплати податків.

Разом з тим, у розумінні положень статті 131 КПК України заходом забезпечення кримінального провадження є арешт саме майна, до переліку якого, згідно зі ст. 190 Цивільного кодексу України сума ПДВ в СЕА ПДВ не входить, оскільки не володіє відповідними ознаками. Так, сума реєстраційного ліміту в СЕА ПДВ є просто записом в системі електронного адміністрування ПДВ, має виключно адміністративно-правову природу та існує лише в межах адміністративних правовідносин між платником податків і органом ДФС.

Вказані показники у базі даних не є об'єктом матеріального світу, не можуть вважатись власністю підприємства, грошовими коштами чи електронними грошима, а тому не є об'єктом права власності, яке може бути обмежене шляхом накладення арешту в порядку, передбаченому ст. 170 КПК України.

Крім того, внаслідок арешту зазначених сум, підприємства фактично позбавляються можливості належним чином провадити свою господарську діяльність.

Зрозуміло, що подібні дії представників правоохоронних органів не направленні на ефективне розслідування злочинів, а свідчать лише про бажання паралізувати діяльність окремих представників бізнесу.

Як застосовується такий арешт і як його скасувати підприємствам, ми й пропонуємо розглянути у даній статті.

Зазвичай такі кримінальні провадження обґрунтовуються тим, що начебто службові особи Державної фіскальної служби України та її територіальних підрозділів у певний період часу здійснили умисні заходи, в результаті яких суб'єкти підприємницької діяльності - юридичні особи занизили податкові зобов'язання з податку на додану вартість на суму, яка в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян.

По-перше, для звернення з клопотанням про накладення даного арешту, органу досудового розслідування необхідне кримінальне провадження, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань, наприклад, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 205, ст. 209, ст. 212 КК України.

Встановивши «цікаві підприємства», сторона обвинувачення, в рамках кримінального провадження, звертається з відповідними клопотання до слідчих суддів з проханнями арештувати ліміт в СЕА ПДВ. Отримавши рішення слідчого судді, з метою його виконання, слідчий/прокурор надсилає його до Державної фіскальної служби України. А податкові органи, в свою чергу, за відсутності будь-яких нормативно-правових актів, які можуть регулювати процедуру застосування такого арешту, «вручну» виконують дане рішення.

Зазвичай, підприємства дізнаються про наявність даного арешту, коли не можуть зареєструвати в ЄРПН податкові накладні чи розрахунки коригування, або й ще краще, коли контрагенти підприємства повідомляють, що їм теж заблокували таку реєстрацію.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст