Головна Блог Аналітична стаття Legal Tech AI в праві: Чи здатний ChatGPT замінити професію юриста?

AI в праві: Чи здатний ChatGPT замінити професію юриста?

21.02.2023
Переглядів : 3473

Напередодні ери штучного інтелекту стало популярним обговорювати можливість заміни людей на машини. Цей дискурс також належить і до професії юриста та його заміни на інструмент штучного інтелекту, такий як ChatGPT. Але чи може ChatGPT замінити професію юриста в Україні? Варто, розглянути це питання детальніше.

Штучний інтелект - це один з найбільш швидко зростаючих напрямків сучасної технології. Одним з цікавих проєктів є ChatGPT, алгоритм глибокого навчання, розроблений OpenAI, який може відповідати на запитання та здійснювати діалоги, використовуючи зібрану інформацію з Інтернету.

Донедавна, ChatGPT, а також інші продукти OpenAI (такі як DALLE-2, OpenAI Gym, і т.д.) були закритими для користувачів з України (а також росії та білорусії), оскільки як повідомляли в цій же компанії, вони побоюються, що штучний інтелект буде використаний росіянами проти українців.

Однак, 18 лютого 2023 року, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в своєму telegram-каналі повідомив, що ChatGPT нарешті офіційно доступний в Україні. Ця новина обійшла всю Україну і знайшла своє відображення у майже сотні публікацій за цей день.

LegalTech: EasyDocs: створити позов тепер можливо онлайн

Тож, що таке ChatGPT і чи є це лише інструментом юриста?

ChatGPT - це інструмент штучного інтелекту, який може відповідати на запитання, збирати інформацію з різних джерел та давати рекомендації. Він може бути використаний для різних завдань у галузі права, таких як пошук інформації про законодавство, відповіді на юридичні запитання та аналіз нових правових норм. Він також може допомогти юристам автоматизувати рутинну роботу та скоротити час, який витрачається на збір та аналіз інформації.

Хоч, на цей час, використання таких інструментів не є повністю розповсюдженим в українській юридичній практиці, однак це є доволі перспективним шляхом розвитку юридичної галузі.

З огляду на це, варто виділити основні переваги використання ChatGPT в юриспруденції:

1. Швидкий доступ до інформації: ChatGPT може швидко та точно знайти необхідну інформацію у законах, судових рішеннях, прецедентах та інших джерелах. Це допомагає юристам розв'язувати юридичні питання швидше та ефективніше.

2. Обробка великих обсягів даних: ChatGPT може бути використаний для автоматичної обробки та аналізу великих обсягів даних. Це допомагає знайти ключові факти, які можуть вплинути на результати судових процесів, а також допомагає відстежувати тенденції в законодавстві та судових рішеннях.

3. Підвищення ефективності внутрішнього управління: ChatGPT може допомогти вивчити правові стандарти та процедури, які діють у різних країнах, що дозволяє забезпечити дотримання законодавства та знизити ризики порушення правил.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст