Головна Блог Аналітична стаття Статті Новели сімейного законодавства 2018: Новела №5 Збільшення строку минулого часу для присудження та стягнення аліментів

Новели сімейного законодавства 2018: Новела №5 Збільшення строку минулого часу для присудження та стягнення аліментів

13.09.2018
Автор: GARO LAW OFFICE
Переглядів : 13394

28.07.2018 року опубліковано Закон України № 2475-VIII від 03.07.2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», який з 28.08.2018 року набув чинності.

ЮРИДИЧНА ФІРМА “ГАРО ТА ПАРТНЕРИ” підготували роз’яснення запропонованої Законом України № 2475-VIII від 03.07.2018 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» нової редакції ч. 2 ст. 191 і ч. 1 ст. 194 Сімейного Кодексу України.

Як зараз?

Як буде?

Положенням ч. 2 ст. 191 Сімейного Кодексу України передбачається: аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

Відповідно до ст. 194 Сімейного Кодексу України: аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Положенням ч. 2ст. 191 Сімейного Кодексу України передбачається: аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 Сімейного Кодексу України:аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Приклад: особа, яка вимагає аліментів, подає до суду разом із позовною заявою докази, що вона приймала протягом десяти років заходи щодо одержання аліментів, але вони не були одержані у результаті ухилення особи, зобов'язаної сплачувати аліменти, від їх сплати. Тоді суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за десять років.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст