Главная Блог Новости Земельні відносини під час воєнного стану - останні зміни

Земельні відносини під час воєнного стану - останні зміни

30.06.2022
Просмотров : 3768

Війна внесла корективи у всі сфери нашого життя, не оминула війна і питання врегулювання земельних відносин.

На сьогодні, земельні відносини під час воєнного стану в основному регулюються пунктами 27 та 28 Прикінцевих положень Земельного кодексу України, як в свою черг зазнали значних змін, внесених Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану» 2247-IX від 12.05.2022 року.

В переважній більшості дані норми стосуються регулювання права користування у всіх його видах, зокрема:

Окремо визначено положення щодо оренди для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. До особливостей цієї оренди слід визначити, що такий договір укладається строком до 1 року, форма договору – виключно електронна з підписанням обома сторонами за допомогою електронного цифрового підпису, розмір орендної плати не може перевищувати 8% від нормативної грошової оцінки. При цьому саме право оренди не підлягає державній реєстрації, а реєструється лише сам договір оренди районною військовою адміністрацією в книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного стану.

Користуйтеся консультацією: Для чого проводяться топографо-геодезичні роботи під час встановлення прав на земельні ділянки

Варто також зазначити, що передача в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земель державної, комунальної власності здійснюється без проведення земельних торгів. При цьому, якщо в таку оренду передано землі державної чи комунальної власності, то орендар земельної ділянки не має права на: компенсацію власних витрат на поліпшення земельної ділянки; поновлення договору оренди землі, укладення договору оренди землі на новий строк з використанням переважного права орендаря; передачу земельної ділянки в суборенду; встановлення земельного сервітуту; зміну угідь земельної ділянки; будівництво на земельній ділянці об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд); закладення на земельній ділянці багаторічних насаджень; переважне право на купівлю орендованої земельної ділянки у разі її продажу; відчуження, передачу в заставу (іпотеку) права користування земельною ділянкою; поділ земельної ділянки, об’єднання її з іншою земельною ділянкою; використання для власних потреб наявних на земельній ділянці загальнопоширених корисних копалин, торфу, лісу, водних об’єктів, а також інших корисних властивостей землі; зміну цільового призначення земельної ділянки.

В свою чергу землекористувачі, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування (крім державних, комунальних підприємств, установ, організацій), емфітевзису, також можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Поруч з цим слід зауважити, що оренда для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земель державної чи комунальної власності визначена підпунктом 2 пункту 27 Прикінцевих положень Земельного кодексу України, а ця ж оренда земель землекористувачів на праві постійного користування чи емфітевзису визначена підпунктом 8 пункту 27 Прикінцевих положень Земельного кодексу України, з чого можна зробити висновок і про те, що, наприклад, при оренді земель землекористувачів на праві постійного користування чи емфітевзис не застосовуються обмеження по розміру орендної плати чи обмеження щодо прав орендарів, тому при укладення договорів слід відразу, по-перше, звернути увагу на статус землі, що передається в оренду, по-друге, врегулювати неточності щодо обмежень.

Користуйтеся консультацією: Навіщо потрібні координати поворотних точок меж земельної ділянки та що робити, коли є помилка

Також окремо законом визначено порядок про передачу в оренду земель для:

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст