Главная Блог Аналитические статьи Статьи «Як захистити вас від розводу ДАІ тестом на алкоголь?»

«Як захистити вас від розводу ДАІ тестом на алкоголь?»

12.01.2015
Автор:
Просмотров : 9280

Автор статті: Юрій Усманов

Досить часто ми чуємо і стикаємося з тим, як співробітники Державної автомобільної інспекції безпідставно зупиняють автомобіль, особливо після святкових днів, і пропонують “дихнути у трубочку”, тобто пройти тест на алкоголь, а потім звинувачують водіїв в алкогольному сп’янінні. Це не дивно, оскільки штраф немаленький, а їсти, як кажуть, хочуть всі.

Як себе захистити?

Стаття 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) передбачає покарання водія штрафом від 3 400 до 5 950 грн або позбавлення права управління автомобілем на строк від 1 до 2 років, або адміністративний арешт строком від 7 до 10 діб за керування авто у стані сп’яніння.

Повторне порушення протягом року тягне за собою позбавлення права управління на 2-3 роки з можливим платним вилученням ТЗ, або арешт на 10-15 діб. Третє порушення впродовж року – позбавлення права управління на 10 років, з платним вилученням ТЗ.

Зверніть увагу!

Закон України передбачає однакове покарання як за управління в стані сп’яніння, так і за:

  • розпивання алкогольних напоїв і/або вживання відповідних ліків після зупинки інспектором Державної автомобільної інспекції;
  • відмова від огляду на стан сп’яніння;

Залишивши справу “на самоплив” в 99.9% випадків водії визнаються судами винними і втрачають права!

Стаття 265-2 КУпАП надає інспекторові Державної автомобільної інспекції право накладення тимчасової заборони на експлуатацію транспортного засобу шляхом блокування коліс або шляхом його відправки на спеціальний майданчик (якщо автомобіль істотно перешкоджає дорожньому руху).

Порядок проведення тесту на вміст алкоголю

“Інспектор ДАІ зобов’язаний використовувати тільки ті спеціальні технічні засоби, які затверджені в Наказі МВС України!”

Кожен водій повинен знати, що огляд особи на стан сп’яніння, проведений з порушенням вимог ст. 266 КУпАП, Постанови КМУ № 1103 від 17.12.2008 року і спільного Наказу МВС України і МОЗ України №400/666 від 09.09.2009 року вважається недійсним.

Інспектор ДАІ зобов’язаний використовувати тільки ті спеціальні технічні засоби, які затверджені в Наказі МВС України № 33 від 30.03.2010 року, а саме: газоаналізатори “AlcoQuant 6020″, ” Alcotest 6510″, “Alcotest 6810″, “Alcotest 7410 Plus com”, пристрій спеціальний “Алконт 01″.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст