Коментар до Постанови ВС від 31.08.2022 р., справа №686/5088/20

Якщо не сплачуються аліменти вчасно, призначені у твердій грошовій сумі (у нашому випадку – це ФОП), а виконавча служба не проводить індексацію, то отримувач аліментів має звернутись до суду.

На практиці алгоритм розрахунку інфляційних судами застосовується по-різному. Тому коментоване рішення цікаве тим, що ВС не лише стягнув плату за прострочення, а навів чітку формулу розрахунку компенсації.

Користуйтеся консультацією: Як стягнути аліменти, коли один з батьків проживає за кордоном

Пеня за прострочені аліменти

Суди зазначили, що з урахуванням правової природи пені, яка є дієвим стимулом належного виконання обов`язку, та виходячи з того, що аліменти призначаються та виплачуються (стягуються) щомісячно, за змістом статті 196 СКУ пеня нараховується на суму заборгованості за місяць, в якому не проводилося стягнення аліментів.

Відповідно до Постанови Великої Палати ВС від 25.04.2018 р. у справі №572/1762/15-ц, правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів ураховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов`язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною залежно від кількості днів у місяці. Тобто пеня за прострочення сплати аліментів повинна нараховуватися на всю суму несплачених аліментів за кожен день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, у якому не проводилося стягнення.

Отже, загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за формулою:

p=(A1*1%*Q1)+(A2*1%*Q2)+……….(An*1%*Qn), де:

p – загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів обраховується позивачем на момент подачі позову;

A1 – нарахована сума аліментів за перший місяць;