Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як поділити дохід від оренди та прибуток від ФОПа між колишнім подружжям

Як поділити дохід від оренди та прибуток від ФОПа між колишнім подружжям

Правовий режим майна

Статтею 60 Сімейного кодексу визначено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

Уважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Проте, як діяти, якщо нерухоме майно передано одним з подружжя за договором оренди?

Чи можливо поділити доходи, отримані від орендаря?

У першу чергу необхідно встановити правовий режим майна, яке здається в оренду. Тобто чи було воно предметом спільної власності подружжя і придбане в шлюбі або ж є особистою власністю чоловіка або дружини.

Якщо майно є особистою власністю чоловіка чи дружини, зокрема, було придбано до шлюбу або ж отримано в подарунок, успадковане чи придбано хоча й у шлюбі, але за особисті кошти, то дохід, отриманий від передачі такого майна в оренду або в результаті іншого розпорядження ним, також є особистою власністю того з подружжя, кому належить майно.

Навіть якщо гроші від передачі майна в оренду, яке належить чоловікові, після припинення шлюбних відносин отримувала дружина, останній має право стягнути такі кошти в судовому порядку.

Зазначена позиція міститься в постановах Київського апеляційного суду від 21.12.2001 та від 14.12.2020 у справі №757/34950/14-к, а також постанові Касаційного цивільного суду від 19.08.2020. Суд уважав, що оскільки нежитлові приміщення, які є особистою власністю чоловіка, дружина передавала в оренду та отримувала від цього доходи й після припинення шлюбних стосунків, то ці кошти мають належати чоловікові. А тому стягнув з жінки на його користь 2970,16 грн.

Якщо ж майно є спільною сумісною власністю подружжя та передано третім особам відповідно до договору оренди, то і отриманий дохід є спільним та має бути розділений у відповідних частках. Коли гроші від орендаря отримує в повному обсязі один з подружжя, в іншого виникає право вимоги щодо стягнення коштів відповідно до його частки в праві власності на таке майно.

Читайте статтю: Встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу. Аналіз судової практики від АО «Вишневий і Партнери»

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст