Главная Блог Аналитические статьи Статьи Як депутати за ґрати не сідають? Топ-10 способів уникнення в'язниці

Як депутати за ґрати не сідають? Топ-10 способів уникнення в'язниці

30.10.2019
Автор:
Просмотров : 2515

Зняття недоторканності з народних депутатів стало для українців справжньою "перемогою". І це не дивно, адже стільки років, від виборів до виборів, наші політики переконували: депутатський імунітет є причиною ледь не всіх наших бід. Зникне недоторканність – і нарешті заживемо!

І от, за що депутати боролись, на те і напоролись – недоторканність таки зняли. Але чи справді це надійний спосіб посадити злочинців з Верховної Ради, розповідає vybory.pravda.com.ua

Борислав Розенблат, Ігор Мосійчук, Олександр Онищенко, Вадим Новинський – це далеко не повний перелік народних депутатів, які "засвітилися" у корупційних та кримінальних скандалах та були позбавлені парламентського захисту. Однак, незважаючи на це, жоден з цих та інших "доторканних" депутатів так і не "сів" за грати.

Все тому, що є купа способів "обійти" українське законодавство і вийти сухим із води, – переконують спецпроект "Вибори вибори" і партнер Юридичної компанії "Міллер" Олексій Носов.

Тож разом з експертом ми проаналізували найгучніші депутатські скандали і виділили топ-10 способів, завдяки яким народні обранці вислизають з рук Феміди. І є в них недоторканність чи ні – немає жодного значення.

Спосіб 1. Свої люди всюди

Перш ніж почати свідомо порушувати закон, кожен професійний "розбійник", як правило, знаходить "своїх людей" у відповідних органах. Чим їх більше – тим краще. Прокуратура, суди різних інстанцій, інші слідчі органи чи навіть експертні центри – зв'язки сприяють тому, щоб злочин залишився нерозкритим або вина – недоведеною. Якщо немає своїх людей, заводять друзів, у яких такі зв'язки є.

"Треба мати своїх людей в органах, або мати людей, які мають своїх людей. Ті ж професійні юристи, вони мають певні зв'язки. Якщо депутату, правоохоронцю, будь-якій службовій особі-високопосадовцю буде відомо, що щодо нього планується кримінальна справа або зареєстроване вже кримінальне провадження за фактом його певних дій, то він за допомогою юристів чи власних ідей, може вже будувати якусь стратегію – не з'являтися, не отримувати процесуальні документи, втекти за кордон, вплинути на свідків, якщо йому відомі їхні дані", – пояснює Олексій Носов.

Спосіб 2. Не отримувати підозру

Основний спосіб загальмувати слідство вже на початковому етапі – не отримувати повідомлення про підозру.

Раніше в депутатів була спеціальна процедура – генпрокурор формує подання про притягнення до відповідальності, передає його в парламент, де підозрюваний повинен надати пояснення. Але навіщо, якщо можна просто заздалегідь довідатися про вручення підозри?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст