Главная Блог Аналитические статьи Статьи ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ Є ПЛАТНИМ: чи сплачувати за землю під власною будівлею?

ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ Є ПЛАТНИМ: чи сплачувати за землю під власною будівлею?

23.02.2022
Просмотров : 1946

Нормативне обґрунтування

Згідно ч.1, ст.206 Земельного кодексу України: «Використання землі в Україні є платним».

Відповідно до пп.14.1.147 Податкового кодексу України: «Плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності».

Плата за землю належить до складу місцевих податків, що встановлюються місцевими радами та зараховуються до місцевих бюджетів (ст.ст.10, 265 та 284 ПК України).

В запропонованому матеріалі проаналізуємо земельні відносини в межах міста Києва, де діє Київська міська рада (далі - Київрада).

Керуючись п.5.3 Положення про плату за землю в м. Києві, затв. рішенням Київради від 23.06.2011 № 242/5629 (далі – Положення): «Ставка земельного податку за земельні ділянки (крім ОСББ), які використовуються юридичними і фізичними особами (крім підприємств державної та комунальної власності), в тому числі у разі переходу права власності на будівлі, споруди (їх частини), але право власності на які або право оренди яких в установленому законодавством порядку не оформлено, встановлюється у розмірі 3 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

Тобто Київрадою покладено обов’язок щодо сплати земельного податку в розмір 3 % (річних) від н/г оцінки на фактичних користувачів земельних ділянок, незалежно від оформлення речових прав.

Натомість, Міністерством фінансів України надано офіційне роз’яснення: «Особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформлені, не можна вважати платником земельного податку в розумінні ст. 269 ПК України до моменту виникнення відповідних прав такої особи на цю земельну ділянку відповідно до запису, сформованого у Державному земельному кадастрі у порядку визначеному законом.

До такого моменту зазначена особа відповідно до вимог ПК України не повинна сплачувати земельний податок», згідно наказу від 06.07.2018 № 602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю» (далі – Наказ Мінфіну).

Отже, на противагу Положенню Київради Мінфін вказав на відсутність обов’язку сплати податку до моменту оформлення на неї речових прав.

Два вказані рішення породили дискусійне питання: чи потрібно сплачувати за неоформлену землю під власною будівлею?

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст