Главная Блог Аналитические статьи Статьи Використання інформації мобільних операторів у кримінальному провадженні

Використання інформації мобільних операторів у кримінальному провадженні

05.07.2023
Просмотров : 19584

Адвокати рідко звертаються в суди з клопотаннями про отримання інформації про трафіки від операторів мобільного зв’язку. Однак у кримінальному провадженні така інформація може стати ключовою, спростувати чи підтвердити покази, підтвердити алібі і зіграти на користь вашого клієнта.

Таку інформацію можна використати для дискредитації свідка, потерпілого, обвинуваченого у суді чи для підтвердження зв’язку заявника у корупційному злочині із правоохоронними органами. Приклад під час допиту у судовому засіданні:

Захист: Чи зустрічались ви із працівником поліції до подання заяви про вимагання неправомірної вигоди?

Свідок: Ні, не зустрічався і не спілкувався.

Захист: О котрій годині подали заяву в поліцію?

Свідок: О 10 годині.

Захист: Тоді поясніть, чому ваш телефон та телефони працівника поліції о 8 годині спрацювали біля вашого будинку, а в 9 годині – біля приміщення поліції?

Як бачимо, кілька простих запитань за допомогою отриманої інформації можуть посіяти сумнів у достовірності слів особи і в очах суду вона вже не буде виглядати переконливою. Такі прийоми добре використовувати у сукупності з іншими доказами, які свідчать на вашу користь.

Яку інформацію надають оператори?

За номером телефону ви зможете дізнатися:

1) орієнтовне місцезнаходження особи у конкретний час. Орієнтовне, тому що зможете побачити найближчу вежу мобільного зв’язку, до якої під’єднувався телефон. Діапазон охоплення вишки – приблизно 300 метрів.

2) побудувати маршрут пересування особи. При пересуванні телефон періодично переключається на вишку, зв’язок якої стабільніший. У результаті за списком адрес знаходження базових станцій можна скласти орієнтовний маршрут особи.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст