Главная Блог Аналитические статьи Статьи Виконавчий напис і позовна давність

Виконавчий напис і позовна давність

26.01.2023
Просмотров : 2350

НАУКОВИЙ ВИСНОВОК

щодо впливу виконавчого напису на перебіг позовної давності у зобов’язаннях з визначеним строком виконання

(статті 263, 264 ЦК України)

(справа № 554/9126/20)

І. Зміст запиту від 09.11.2022 № 403/0/26

Для наукового висновку щодо тлумачення та застосування норм права відповідно до п. п. 3.1., 3.2., 3.3. Положення про Науково-консультативну раду при Верховному Суді, затвердженого постановою Пленуму Верховного Суду № 1 від 02.02.2018, щодо перебігу позовної давності при вчиненні нотаріусом виконавчого напису, а також визнанні його таким, що не підлягає виконанню поставлені наступні запитання:

  1. Коли починається перебіг позовної давності за вимогою про стягнення боргу в зобов’язанні з визначеним строком виконання?
  2. Чи свідчить вчинення нотаріусом виконавчого напису після виникнення у кредитора права на відповідний позов про переривання позовної давності чи зупинення її перебігу?
  3. Чи впливає на перебіг позовної давності/зумовлює початок перебігу позовної давності у справі за позовом про стягнення заборгованості визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню?
  4. Чи є поважною причиною пропущення позовної давності визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню?

ІІ. Нормативно-правові акти, документи та джерела, використані при проведенні науково-правової експертизи:

  • Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV;
  • Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар Том 2 Об’єкти. Правочини. Представництво. Строки та терміни. Позовна давність. Особисті немайнові права фізичної особи. – Т.З.: Юридична особа/ за ред. проф. І.В. Спасибо-Фатєєвої. – Серія «Коментарі та аналітика». – Х.: ЕКУС 2021. – 781 с.;
  • Романюк Я. М. Позовна давність: практичні проблеми визначення початку її перебігу. – – Видавництво ЕКУС, 2021. 240 сторінок.
  • Романюк А. Б. Проблеми правового регулювання строків реалізації права на судовий захист.– Прикарпатський юридичний вісник, УДК 347.932. С. 90.
  • Гуйван П. Д. Позовна давність. – Х., Право, 2012 – с. 176.
  • Луць В. В. Строки і терміни в цивільному праві. – К., Юрінком Інтер, 2013 – с. 65
  • Цивільне право:[підручник]: у 2 т. / [В.І. Борисова, Л.М. Баранова,Т.І. Бєгова та ін.]; за ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – Т. 1. – Х. : Право, 2011. – 656 с.

IІІ. Результати науково-правового дослідження

Цей науковий висновок побудований за наступним алгоритмом:

  1. Дослідження інституту позовної давності в зобов’язаннях з визначеним строком виконання.
  2. Дослідження інституту перебігу позовної давності стосовно позасудового способу захисту.
  3. Дослідження наслідків пропущення позовної давності та встановлення поважності причин пропуску позовної давності.

Дослідження інституту позовної давності в зобов’язаннях з визначеним строком виконання.

Позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутись до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Сплив позовної давності не є перешкодою для звернення до суду за захистом свого права чи інтересу. Згідно зі ст. 257 ЦК України загальна позовна давність встановлюється тривалістю у три роки. Позовна давність є імперативною в порядку обчислення, тому сторони не вправі змінити цей порядок.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст