Главная Блог Аналитические статьи Статьи Відповідальність за керування транспортного засобу у стані сп’яніння – коментує адвокат Олександр Вишневий

Відповідальність за керування транспортного засобу у стані сп’яніння – коментує адвокат Олександр Вишневий

Нещодавно було внесено низку змін щодо відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння. Однак, яка ж саме на сьогодні передбачена відповідальність за такі дії, роз’яснив керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Вишневий і Партнери” Олександр Вишневий.

До 01 липня 2020 року відповідальність за керування транспортними засобами у стані сп’яніння була передбачена частиною 1 ст.130 КУпАП.

1 липня 2020 року набрав чинності Закон від 22.11.2018 № 2617-VIII, яким запроваджується інститут кримінальних проступків. Зокрема, кримінальним проступком стало і управління транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння.

Кримінальний кодекс був доповнений ст. 286-1, яка і передбачала настання кримінальної відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння або за відмову від проходження огляду.

Оскільки 01 липня набрав чинності Закон про кримінальні проступки, було скасовано адміністративну відповідальність за керування у стані сп’янніння.

Згадайте новину: Що залишилося, коли кримінальну відповідальність за керування автомобілем у стані алкогольного сп'яніння скасовано

Передбачалося, що водіння в стані сп’яніння віднесуть до кримінальних проступків, тому за керування транспортним засобом в нетверезому стані буде встановлена не адміністративна, а кримінальна відповідальність.

Однак, вже 03 липня 2020 року вступив в силу Закон, яким було скасовано кримінальну відповідальність за керування транспортними засобами в стані сп’яніння.

Разом з тим, на сьогодні немає єдності судової практики з розгляду справ про притягнення до адміністративної відовідальності за ст. 130 КУпАП.

Так, зокрема у своїй постанові від 09 липня 2020 року у справі № 535/554/20 Котелевський районний суд Полтавської області прийшов до наступних висновків:

“Закони, які пом`якшують або скасовують відповідальність за адміністративні правопорушення, мають зворотну силу, тобто поширюються і на правопорушення, вчинені до видання цих законів. Закони, які встановлюють або посилюють відповідальність за адміністративні правопорушення, зворотної сили не мають. Провадження в справах про адміністративні правопорушення ведеться на підставі закону, що діє під час і за місцем розгляду справи про правопорушення. З огляду на викладене, оскільки протокол про адміністративне правопорушення було складено щодо подій 23.06.2020, тобто до набрання чинності вищезазначеним Законом, підлягає застосуванню ст.130 КУпАП в редакції, що була чинною на момент вчинення правопорушення, яке інкримінується ОСОБА_1 .”

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст