Главная Блог Аналитические статьи Статьи Вагітність: на що слід звертати увагу, укладаючи договір про спостереження з приватною клінікою?

Вагітність: на що слід звертати увагу, укладаючи договір про спостереження з приватною клінікою?

16.07.2021
Автор: GARO LAW OFFICE
Просмотров : 6808

Більшість жінок з нетерпінням чекають на вагітність. Це дуже важливий, тривалий, емоційний період. Під час вагітності виникає особливий психологічний стан зосередженості на своєму внутрішньому світі та на майбутній дитині. В період вагітності, особливо першої, коли жінка готується стати мамою, з’являється почуття відповідальності не тільки за себе, а й за майбутню дитину. Формується інстинкт материнства.

Саме тому сьогодні все більшої популярності набирає вибір приватних клінік, які здійснюють повний медичний супровід від моменту, коли жінка виявила бажання завагітніти і до появи на світ малюка.

Спостереження за вагітною - це комплексне спостереження за здоров'ям матері і майбутньої дитини лікарем акушер-гінекологом з лікарем-терапевтом і лікарями вузьких спеціальностей.

Заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали.

З квітня 2021 року в Україні стартувала нова Програма медичних гарантій, якою передбачено окремий пакет медичних послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”. Жінки можуть обирати, у кого та де спостерігати неускладнену вагітність: у сімейного лікаря чи у гінеколога в жіночій консультації. До гінеколога жінка може звернутися без направлення. Вона має право обрати заклад, де спостерігати вагітність. Незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання. Лабораторні обстеження та інструментальні дослідження, відповідно до потреб вагітної, будуть безоплатними, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я.

Первинна медична допомога (ПМД) надається пацієнтам відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, які є обов’язковими для усіх надавачів ПМД.

Проте, все більше жінок обирають приватний медичний заклад для отримання послуги спостереження на період вагітності. Між пацієнткою та клінікою укладається письмовий договір про надання медичних послуг.

Саме такий договір може бути для приватного закладу охорони здоров’я як захистом від несправедливих звинувачень у суді, так і каменем спотикання, адже правильність його оформлення має вагоме значення для обох сторін.

Більшість договорів про надання медичних послуг є абстрактними. Відповідно до цивільного законодавства України до істотних умов такого виду договорів належать: предмет договору, котрий має включати повний перелік медичних послуг, які надаються під час вагітності, місце, умови та строки надання цих послуг, їх вартість, порядок оплати, права й обов’язки сторін, а також порядок досудового врегулювання спору.

Предмет договору. Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я” від 06.04.2017 року вперше було визначено таке поняття як медична послуга - це послуга, що надається пацієнту закладом охорони здоров’я або фізичною особою - підприємцем, яка зареєстрована та отримала в установленому законом порядку ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та оплачується її замовником.

Зазвичай до послуг, які надаються під час вагітності, належить цілий комплекс заходів діагностичного, лікувального і профілактичного характеру, різноманітні аналізи, процедури і обстеження, систематичний контроль за здоров’ям вагітної та плоду, інформаційні консультації тощо. Усі ці заходи мають надаватися пацієнту належним чином та лікарем з відповідною спеціалізацією. Крім того, на нашу думку, в договорі про надання медичних послуг обов'язковим елементом має бути закріплення за пацієнтом основного лікаря, який буде здійснювати контроль за здоров'ям вагітної та плоду.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст