Главная Блог Аналитические статьи Статьи Телемедицина як спосіб надання медичних послуг: що потрібно знати

Телемедицина як спосіб надання медичних послуг: що потрібно знати

01.04.2020
Просмотров : 7691

Поняття «телемедицина» не є новим. У преамбулі Статуту Міжнародного товариства телемедицини (International Society for Telemedicine - ISFT) термін «телемедицина» визначений як «використання електронних інформаційних та комунікаційних технологій в цілях забезпечення і підтримки охорони здоров'я у випадках, коли учасники знаходяться на відстані один від одного.»

Враховуючи реалії сьогодення, МОЗ України здійснює заходи щодо запобіганню поширенню коронавірусу COVID-19, в тому числі, впроваджуючи відповідні норми тимчасової дії, які є обов’язкові до виконання закладами охорони здоров’я.

Так, Наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.03.2020 р. №698 затверджено «Тимчасові заходи у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2».

Абзац 2 п. 1 даного Наказу зокрема визначає: закладам охорони здоров’я вжити заходів щодо збільшення частки медичної допомоги, що надається з використанням технологій та заходів, що застосовуються під час надання медичної допомоги з використанням засобів дистанційного зв’язку для обміну інформацією в електронній формі (надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини).

Наразі, поширеним є пропонування медичними закладами так званого онлайн консультування пацієнтів з використання програм Skype, Viber тощо. При цьому, часто ці консультації ототожнюють з поняттям телемедицина, що в більшості випадків не відповідає дійсності.

Медичним закладам та фізичним особа-підприємцям, які мають право на здійснення медичної практики, що мають намір надавати послуги дистанційно (з використанням телекомунікаційних мереж) перш за все потрібно звертатися до встановленого МОЗ України порядку надання медичної допомоги пацієнтам із застосуванням телемедицини.

Наказом МОЗ України №681 від 19.10.2015 року затверджено:

  • «Порядок організації медичної допомоги на первинному, вторинному (спеціалізованому), третинному (високоспеціалізованому) рівнях із застосуванням телемедицини» (далі – «Порядок»);
  • «Положення про кабінет телемедицини закладу охорони здоров’я» (далі – «Положення»);
  • форму первинної облікової документації №001/тм «Запит на телемедичне консультування» та інструкцію щодо її заповнення;
  • форму первинної облікової документації №002/тм «Висновок консультанта» та інструкцію щодо її заповнення;
  • форму первинної облікової документації №003/тм «Журнал обліку телемедичних консультацій» та інструкцію щодо її заповнення.

Згідно Положення, телемедицина - комплекс дій, технологій та заходів, що застосовуються при наданні медичної допомоги, з використанням засобів дистанційного зв’язку у вигляді обміну електронними повідомленнями.

Надання медичної допомоги населенню із застосуванням телемедицини здійснюється у формі телемедичної мережі.

Суб’єкти (Учасники), які можуть входити у телемедичну мережу:

  • заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності;
  • фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з медичної практики.

Для злагодженої роботи та взаємодії Учасники об’єднуються у єдину систему спеціалізовану інтернет-платформу для телемедицини – Портал телемедицини. Учасник, який бажає організувати роботу у Порталі телемедицини повинен укласти договір з іншими Учасниками.

Юридические оговорки

Protocol.ua обладает авторскими правами на информацию, размещенную на веб - страницах данного ресурса, если не указано иное. Под информацией понимаются тексты, комментарии, статьи, фотоизображения, рисунки, ящик-шота, сканы, видео, аудио, другие материалы. При использовании материалов, размещенных на веб - страницах «Протокол» наличие гиперссылки открытого для индексации поисковыми системами на protocol.ua обязательна. Под использованием понимается копирования, адаптация, рерайтинг, модификация и тому подобное.

Полный текст